Smaczny Białystok, Chcesz upiec wybrany - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 08/06/2018 08:05

Tłuszcz to jeden z podstawowych składników, które wykorzystujemy do przygotowania wypieków. To m. in. od rodzaju tłuszczu właśnie zależy konsystencja, kruchość oraz ostateczny smak kremowych tortów, puszystych babeczek czy słodkich ciast. Jednak nie każdy tłuszcz jest tak samo polecany do przyrządzania słodkości. Pojawia się zatem pytanie, który sprawdzi się do tego najlepiej? Odpowiada na nie ekspert programu „Zdrowe tłuszcze” – mgr inż. Iwonna Niegowska.

Jakość produktów

Technicznie – do przygotowania ciast czy ciasteczek wykorzystać możemy zarówno tłuszcze roślinne, jak też te zwierzęce. Jednak od rodzaju wykorzystanego tłuszczu zależy m. in. kruchość, konsystencja oraz faktura przygotowywanego przez nas wypieku. Tłuszcz pomaga mu też m. in. zachować dłuższą świeżość.

- Wybierając tłuszcz do pieczenia powinniśmy w pierwszej kolejności zwracać uwagę na jego jakość – na rynku dostępnych jest wiele produktów, przede wszystkim margaryn i kostek do pieczenia, które pomogą nam w przygotowaniu naszych wypieków. Ważnym kryterium, które decyduje o jakości tłuszczu może być ewentualna zawartość częściowo uwodornionych olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem szkodliwych tłuszczów trans w produkcie – mówi Iwonna Niegowska.

Szkodliwe tłuszcze trans

Tłuszcze trans to szczególny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych – powstają one poprzez przemysłowe, częściowe uwodornienie/utwardzenie olejów roślinnych, dzięki czemu z konsystencji płynnej przechodzą one w konsystencję stałą.

- By przekonać się, czy w składzie danego produktu znajdują się tłuszcze trans, powinniśmy bardzo dokładnie czytać jego etykietę i zwrócić uwagę na informację o zawartości „częściowo uwodornionych/częściowo utwardzonych olejów roślinnych”. Właśnie taki częściowo utwardzony olej stanowi źródło kwasów tłuszczowych typu trans – mówi ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.

Spożywanie kwasów tłuszczowych typu trans wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Konieczność ograniczenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów tłuszczowych typu trans wynika z faktu, iż są one najsilniejszymi składnikami diety mającymi wpływ na ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych. Ponadto, tłuszcze trans przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL („złego cholesterolu”) oraz obniżenia poziomu HDL („dobrego cholesterolu”).

Sprawa masła

- Między innymi ze względu na smak, w polskich domach do pieczenia często wykorzystuje się także masło. Jednak co bardzo ważne – nie każdy wie, że masło to także naturalne źródło tłuszczów typu trans. Stanowią one nawet 4-5% tłuszczu. W tym kontekście, wskazane jest zastępowanie masła wysokiej jakością margaryną do pieczenia lub olejem roślinnym – mówi ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.

(BL)

Reklama

Chcesz coś upiec? A olej już wybrany? komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"