19°C bezchmurnie

Co powiecie na lekkie śniadanie z placuszkami twarogowymi?

Smaczny Białystok, powiecie lekkie śniadanie placuszkami twarogowymi - zdjęcie, fotografia

Wiosna sprzyja kulinarnym eksperymentom. Dlatego nawet jeśli aura za oknem nie rozpieszcza, przygotowując śniadanie dla najbliższych puść wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę rozpusty. Powiew świeżości zapewni słodka propozycja autorstwa Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy, wariacja na temat dobrze znanych pancakes – Placuszki twarożkowe z konfiturą.

Placuszki twarożkowe z konfiturą. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

- Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica - 150g

- jajko – 1szt.

- cukier – ½ łyżki

- cynamon - ½ łyżeczki

- mąka pszenna – 3 łyżki

- olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.

Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem. Smacznego!

(BL)

Co powiecie na lekkie śniadanie z placuszkami twarogowymi? komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na fakty.bialystok.pl