16°C lekkie zachmurzenie

Co powiecie na obiad z chrupiącymi wątróbkami?

Smaczny Białystok, powiecie obiad chrupiącymi wątróbkami - zdjęcie, fotografia

Jeden z najlepszych pomysłów na zimowe menu, które chroni przed chorobami, znaleźli Duńczycy, przyzwyczajeni do chłodnego klimatu. W ich menu, obok bogatych w zdrowe tłuszcze ryb, często występuje też mięso i wyroby, których jest ono podstawą. Przykład? Tradycyjny duński leverpostej, czyli pasztet z bogatej w żelazo, cynk i witaminy z grupy B wątróbki – częsty dodatek do chrupiącego pieczywa.

Składniki:

wątróbka cielęca lub wieprzowa – 400 g

surowy boczek – 200 g

cebula – 1 średnia sztuka

anchois – 4 – 5 filecików

jajko – 1 sztuka

mąka pszenna – 2 łyżki

masło – ¼ kostki

bulion wołowy – 200 ml

mleko – 100 ml

sól i pieprz – do smaku

suszony tymianek – 1 łyżeczka

Chleb tostowy American Toast XXL np. Dan Cake

Przygotowanie:

Cebulę i boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa razem z wątróbką i anchois. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i krótką chwilę podsmażyć. Następnie dodać bulion i mleko cały czas mieszając do zagotowania i uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Sos wystudzić i połączyć z przygotowaną wcześniej mięsną masą i jajkiem. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Formę umieścić w brytfannie wypełnionej do połowy wysokości wodą. Piec ok. godzinę w temperaturze 175 stopni. Pasztet podawać na opieczonym w tosterze chlebie tostowym XXL Dan Cake, najlepiej z podsmażonymi na maśle pieczarkami i bekonem, jak jedzą go najczęściej Duńczycy.

Przepis poleca Robert Muzyczka, ekspert kulinarny Dan Cake. Smacznego!

(BL)

Co powiecie na obiad z chrupiącymi wątróbkami? komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na fakty.bialystok.pl