Czas na grilla. Rośnie sprzedaż mięsa i kiełbas

Smaczny Białystok, grilla Rośnie sprzedaż mięsa kiełbas - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 30/07/2018 10:32

Sezon grillowy w pełni, a tegoroczna aura wyjątkowo sprzyja biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Dla producentów mięs i garmażerki to okres prawdziwych żniw – ich sprzedaż rośnie w tym czasie od kilku do kilkunastu proc.

Białostocka firma Lech - Garmażeria Staropolska wprowadza produkty grillowe do swojego asortymentu już w maju.Spiralne kiełbaski grillowe, karkówka z dodatkiem przypraw, warkocze z polędwicy wieprzowej, szaszłyki z piersi kurczaka czy przyprawiony boczek na grilla - to obowiązkowe pozycje w letniej ofercie firmy.

- Ze względu na grillowy boom nasza sprzedaż również wzrasta w okresie letnim o kilka proc., a w przypadku kiełbas - nawet o kilkanaście - mówi Adam Zwolan, członek zarządu firmy Lech - Garmażeria Staropolska. - Oczywiście wiele zależy od pogody, a na tą w tym roku nie możemy narzekać.

Tajemnica powodzenia mięsnych specjałów na grilla od firmy Lech tkwi m.in. marynatach, sporządzanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami.

- Szczegółów nie zdradzę, ale bazujemy głównie na ziołach i naturalnych dodatkach - tłumaczy Adam Zwolan.

Swoich wiernych klientów ma też kaszanka i domowa kiszka ziemniaczana - alternatywa lub uzupełnienie dla dań typowo mięsnych. Jednak prawdziwym sprzedażowym hitem firmy Lech w okresie letnim jest chłodnik Chołodziec Litewski, często kupowany jako dodatek uzupełniający grillowe menu. Dobra sława kresowego przysmaku Lecha sięga poza granice regionu.

- Świetnie sprzedaje się nie tylko w naszych sklepach firmowych w Białymstoku i we współpracujących z nami sklepach na Podlasiu, ale też w delikatesowych sklepach w innych miastach - bardzo lubią go np. warszawiacy - dodaje Adam Zwolan.

Nieodłącznym elementem każdego grilla są napoje, np. kwas chlebowy czy litewskie piwa naturalne, które świetnie konweniują z tradycyjnymi wyrobami Lecha. Można je kupić w firmowych sklepach spółki, obok wszelkich grillowych dodatków - naturalnych przypraw i marynat, litewskich musztard, czy ketchupu.

Lech - Garmażeria Staropolska ma grillowe propozycje nie tylko dla osób indywidualnych. W lecie rośnie zapotrzebowanie na catering pod namiotem, spotkania przy grillu czy przy ognisku.

- Z tego rodzaju oferty korzystają głównie firmy,zainteresowane różnego imprezami jubileuszowymi, integracyjnymi itp. na świeżym powietrzu - dodaje Adam Zwolan. - Jesteśmy w stanie zapewnić im kompleksową obsługę takich spotkań, oczywiście z wykorzystaniem naszego firmowego asortymentu.

Aby potrawy z rusztu wszystkim smakowały, warto przestrzegać kilku zasad. I tak - do grillowania najlepszy będzie brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i nie zawierający żywicy (żywica wydziela szkodliwe aromaty podczas spalania). Mięso układamy na ruszt dopiero, gdy węgiel czy brykiet będzie całkowicie rozżarzony (czyli po ok. 15-20 min.).

Pamiętajmy, by unikać kontaktu bezpośredniego płomienia z grillowanym produktem. Ruszt warto posmarować oliwą lub roztopionym masłem, by mięso nie przywierało do niego. Można też zastosować aluminiowe tacki, co zapobiega ściekaniu tłuszczu bezpośrednio na palenisko, a jednocześnie umożliwia swobodne krążenie gorącego powietrza.

Dbajmy również o czystość samego rusztu. Spalony tłuszcz i resztki potraw z poprzedniej uczty to źródło trujących substancji. Mięso i warzywa przed położeniem na ruszt powinny mieć temperaturę pokojową. Wtedy będą jeszcze smaczniejsze.

(P. Walczak / Foto: Flickr.com/ włodi)

 

Reklama

Czas na grilla. Rośnie sprzedaż mięsa i kiełbas komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"