Smaczny Białystok, zrobić samemu cukrowego baranka - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 29/03/2013 14:00

Każdy jako dziecko uwielbiał cukrowe baranki. A jakby tak skusić się na baranka własnej roboty?

Mały , cukrowy baranek w święconce to nie lada gratka dla najmłodszych. Jak go zrobić?  To proste!
Składniki
ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy spożywczej (w proszku)
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny Planta (lub Palma)
olejek pomarańczowy lub cytrynowy (ok. pół małej buteleczki)

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia na około 5 minut.

Podgrzewamy napęczniałą żelatynę nad parą wodną (lub w mikrofalówce ok. 35 sekund) do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny wsypać glukozę, mieszać dokładnie - nie gotować. Następnie dodać margarynę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.

Wtedy dodać kilka kropel aromatu cytrynowego (pomarańczowego lub rumowego). Cukier puder dokładnie przesiać przez sitko z drobnymi oczkami. Stopniowo łączymy  otrzymaną papkę z przesianym cukrem pudrem, na początku mieszamy wszystko łyżką, a potem wyrabiamy aż masa będzie plastyczna.

Ważne, aby dosypywać cukier puder powoli, stopniowo, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka.

Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaje się więcej przesianego cukru pudru, a jeśli zbyt sucha -  trochę margaryny.

Możemy z niej ulepić nie tylko baranka, ale także ozdobne kwiaty, obłożyć tort albo babeczki.

(elia)

 

Reklama

Jak zrobić samemu cukrowego baranka? komentarze opinie

  • Nikita - niezalogowany 2013-04-02 08:53:58

    A jak baranek nie wyjdzie, to można zrobić z niego lukier na babę :D

  • Marta - niezalogowany 2013-04-01 16:29:48

    Dzieci lepiły ale baranko-podobne hehe

  • Grzegorz - niezalogowany 2013-03-29 14:49:07

    Przepis rewelacyjny i do roboty można całą rodzinkę zagonić :)

  • Tomasz W. - niezalogowany 2013-03-29 14:48:56

    Zobaczymy co wyjdzie z przepisu :)

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"