Smaczny Białystok, Kuchnia polska wraca łask - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 14/03/2018 08:11

Przez ostatnie kilkadziesiąt lat kuchnia polska była mocno zaniedbywana. Obecnie powoli się odradza. Z dużą chęcią sięgamy do naszej tradycji kulinarnej i czerpiemy z niej, co najlepsze. Co ważne, nie zamykamy się przy tym na wpływy kuchni zagranicznych, które mają nam wiele do zaoferowania.

Nadrabiamy zaniedbania

- W tej chwili mówimy o zupełnie nowym pokoleniu kucharzy. Myślę, że jest to część nowego rozdania, jeżeli chodzi o kuchnię polską. Przez ponad 40 lat była ona zaniedbana. Dziś ją odbudowujemy. Staramy się wydobyć przede wszystkim z naszych tradycji i z naszych produktów coś więcej niż to, co zakodowało się w głowach po II wojnie światowej – stwierdza w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Paweł Oszczyk, „Szef Roku” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2016, członek Rady Programowej programu Szef dla Młodych Talentów.

Nie zamykamy się na wpływy obce

Wydaje się, że Polacy zaczynają gotować zdrowiej. Wzrasta nasza świadomość odnośnie do tego, co jemy i w jaki sposób przygotowujemy swoje posiłki. W dużym stopniu wiąże się to z tym, że jesteśmy coraz bardziej otwarci na inne tradycje kulinarne. Chętnie podróżujemy po świecie, próbujemy zagranicznych dań i uczymy się czegoś nowego, dzięki czemu możemy wykorzystywać zdobywane doświadczenia w swojej własnej kuchni.

Ciągle jest sporo do zrobienia

Mimo zachodzących korzystnych zmian wiedza gastronomiczna Polaków nadal pozostawia wiele do życzenia. Przykładem jest nasze podejście do wołowiny.

- Wiedza na jej temat jest bardzo podstawowa i bardzo historyczna. Znamy ją tylko jako mięso zawsze twarde jak podeszwa. Nie umiemy jej jeść – mówi Tomasz Górski, starszy specjalista ds. mięsa w MAKRO Polska.

Jeśli chodzi zaś o samo przygotowywanie potraw, „najczęstszym błędem jest używanie zbyt dużych temperatur do mięs. Bardzo często jest nadużywana domyślna temperatura 180°C, a mięsa mogą spokojnie być przyrządzane w dużo mniejszych temperaturach i w krótszym czasie” – zauważa Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, członek Rady Programowej programu Szef dla Młodych Talentów, skierowanego do młodych kucharzy stawiających pierwsze kroki w karierze, w ramach którego są organizowane comiesięczne bezpłatne spotkania edukacyjne dla uczniów szkół gastronomicznych (Miksery Kulinarne).

(Źródło: infowire.pl/ oprac. Kalina/ Foto: ASM)

Reklama

Kuchnia polska wraca do łask komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"