3°C bezchmurnie

Makaron wszedł na stałe do naszych jadłospisów

Smaczny Białystok, Makaron wszedł stałe naszych jadłospisów - zdjęcie, fotografia

25 października przypadał Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo?

Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. Na Podlasiu idealnie smakuje z wyjątkowym, lokalnym specjałem – serem korycińskim. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków Polski. 

25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 roku, w Rzymie. Aktualnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu. Powodów do świętowania jest co najmniej 1000! Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków. Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki... Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawet… z czekoladą! Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni.

Ze względu na swoją historię i położenie geograficzne, kuchnia Podlasia łączy w sobie wpływy kilku nacji i kultur, m. in. litewskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Jednym z jej największych przysmaków jest ser koryciński, zwany też swojskim. Jego sposób produkcji pozostał niezmienny od czasów Potopu Szwedzkiego, kiedy to – jak głosi legenda – mieszkańcy Korycina nauczyli się jego produkcji od Szwajcarów. Ser koryciński został wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tradycyjny przysmak Podlasia nada doskonały smak zapiekance z wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się także smakosze kuchni z tego regionu.

Makaron inspiruje – także mistrzów kuchni

- Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja do tego, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie. To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach – zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami – podkreśla Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Z okazji Światowego Dnia Makaronu ekspert kulinarny marki Lubella przygotował dla mieszkańców różnych regionów Polski propozycje makaronowych dań z pysznymi, lokalnymi dodatkami. Sprawdźmy, jak regionalne przysmaki Podlasia zainspirowały kucharza do stworzenia wyjątkowego dania z makaronem. Smacznego!

PRZYSMAK PODLASKI: Zapiekanka z makaronem Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki z kapustą i serem korycińskim

POTRZEBUJESZ:

- makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki 1/2 opakowania

- wędzony boczek 150g

- ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) 300g

- liście kapusty włoskiej 300g

- cebula 1 sztuka

- czosnek 1 sztuka

- mleko 300ml

- masło 1 łyżka

- mąka Lubella 1 łyżka

- sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 minut

DO DZIEŁA!

Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie…

Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry.

3. To już prawie meta!

Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C.

Brawo! Sprawdź jak pysznie smakuje danie z Podlasia!

(BL)

Makaron wszedł na stałe do naszych jadłospisów komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na fakty.bialystok.pl