Smaczny Białystok, Najmniejszy grzech wśród grzechów - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 18/12/2012 19:00

Od dziecka mówią nam , że powinniśmy unikać słodyczy. Od słodyczy psują się zęby, wyskakują pryszcze a waga rośnie i rośnie.  Jest jednak jeden słodki grzeszek, który nie tylko nie szkodzi a nawet - ma dobroczynne właściwości. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie!

Historia czekolady liczy 3 tys. lat, choć ledwie od niespełna 200 lat jemy ją w tabliczkach i bombonierkach.

Przeszłość magicznych kakaowych ziaren sięga terenów obecnego Meksyku, gdzie zamieszkiwały starożytne plemiona indiańskie Olmeków. To Olmecy, a nie jak się przyjęło Aztekowie, jako pierwsi poznali smak kakao.  Jak nietrudno się domyślić, strefa klimatyczna występująca w Ameryce Środkowej (klimat podrównikowy wilgotny) daje optymalne warunki dla kakaowca.

Tradycję produkcji czekolady kontynuowali potem Majowie i Aztekowie. Ziarna kakaowca były walutą tamtejszych ludów. Najbogatsi władcy mieli w swoich spichlerzach blisko miliard ziaren, bardzo starannie poukładanych.

Dziś jeszcze można skosztować napoju Azteków przygotowywanego wg sekretnej receptury kucharzy Montezumy w muzeum czekolady firmy Cadbury w Birmingham w Anglii. Składa się on z kakao roztartego z gałką muszkatołową, cynamonem, wanilią, chili i miodem, jednak oryginalny aromat „napoju bogów” jest już niemożliwy do odtworzenia. Aztekowie uzyskiwali go dodając wyciąg z kwiatowych płatków, obecnie już niestety niedostępnych.

Czekolada jaką znamy ( nahuatl xocolatl – gorzka woda) to  wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. W zależności od proporcji składników mamy do wyboru czekoladę gorzką, deserową, mleczną lub białą ( nie zawiera miazgi kakaowej).

Europejczycy zetknęli się z czekoladą w 1502 r. w czasie czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba, kiedy rabunkowo przejęli jeden ze statków Majów. Nie rozumieli wówczas, dlaczego Majowie z tak ogromnym pietyzmem traktują te bardzo starannie poukładane i posegregowane ziarna. Ponieważ nie znali języków tamtejszych ludów, nie dowiedzieli się i wszystko wyrzucili.

Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała dużo później, w 1839 r. Została wyprodukowana w Niemczech przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka.

W obecnych czasach idąc do marketu czy cukierni często nie wiemy, na jaką czekoladę się zdecydować. Oprócz tych do picia, mamy do wyboru czekolady w tabliczkach, ciasta i torty czekoladowe, draże, bombonierki, lody, praliny i wiele innych słodyczy. Każdy za nas znajdzie coś dla siebie.

A co kryje się we wnętrzu tego słodkiego przysmaku? Okazuje się, że bardzo wiele: magnez, żelazo, cynk, potas, wapno, szereg witamin (m.in. A, E, B6, B12), fenyloetyloamina (występująca również w ludzkim mózgu), naturalne roślinne przeciwutleniacze (polifenole), kofeina, anandamid (neuroprzekaźnik) i teobromina (m.in. obniża ciśnienie, wzmacnia naczynia krwionośne, usprawnia pracę serca).

Tak więc jedzmy czekoladę, zwłaszcza gorzką  na zdrowie!  Każdy powód do sprawienia sobie przyjemności jest dobry. W tym wypadku - pielęgnujemy tysiącletnią tradycję :)
Czy wiesz, że czekolada zjedzona przez psa może doprowadzić do jego śmierci? Otóż ten słodki przysmak powoduje zatrucie u zwierzaka, a w przypadku pochłonięcia większej ilości - śmierć! Za taki stan rzeczy odpowiedzialna jest teobromina, której organizm psa nie jest w stanie szybko metabolizować. Wystarczy zaledwie 250 gram czekolady mlecznej lub 30 gram gorzkiej, aby pies ważący ok. 5 kg (np. Yorkshire Terrier) nie dożył kolejnego dnia. Im waga psa większa, tym śmiertelna dawka czekolady także wzrasta.
 

 

Reklama

Najmniejszy grzech wśród grzechów komentarze opinie

  • Nikita - niezalogowany 2012-12-19 10:25:10

    Często się widzi, że zakochani w pupilu państwo podkarmiają go czekoladkami........

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"