Najpierw brali udział w konkursie kulinarnym. Potem pojechali na praktyki do Karola Okrasy

Wiadomości, Najpierw brali udział konkursie kulinarnym Potem pojechali praktyki Karola Okrasy - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 19/09/2019 08:11

Laureaci II edycji wojewódzkiego konkursu kulinarnego kończą swój zwycięski staż w warszawskiej restauracji Platter. Natalię Farfułowską i Piotra Pastorczyka z łomżyńskiej Wety, na zakończenie ich kulinarnej przygody, odwiedził Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.

- Mógłbym zostać tu już na zawsze – powiedział nam na początku rozmowy Piotr Pastorczyk.

Zanim jednak wspólnie z Natalią Farfułowską zdradzili kulisy stażu, zaserwowali – przygotowane pod okiem szefa kuchni Grzegorza Krupy – specjalny zestaw dań. Na przystawkę przygotowali carpaccio z różnego rodzaju pomidorów z serem bryndzą, chutney z cebulki dymki z gruszką i gorczycą, a do tego dressing z ziół i pastylką z bazylii oraz cytryną.

Pierwsze danie zaserwowali osobno: w jednym naczyniu kawałki tuńczyka, łososia i halibuta z czarną soczewicą, w drugim wywar przygotowany na bazie mleka kokosowego. Na pytanie: dlaczego? Odpowiedzieli:

- Mięso z ryby jest bardzo delikatne. Gdybyśmy wcześniej dolali wywar, a nie tuż przed spożyciem, kawałki stałyby się twardsze i goście nie mogliby rozkoszować się lekkim smakiem przygotowanej ryby – wyjaśnili.

Na drugie danie podali halibuta z risotto z kalafiora, pieczoną dynią oraz sałatka z białej kapusty z musztardą gruszkową.

- Rybę smażyliśmy na maśle palonym, które ma bardziej wyrazisty aromat – zachwalał Piotr.

Na deser przygotowali sorbet koperkowy z karmelem i ciasteczkami migdałowymi.

Kiedy pracowałam nad nim z jednym z kucharzy  i wszystko już wyłożyliśmy na talerze, zapytał mnie: karmel jest słodki, jogurt delikatny, kremowy, a sorbet koperkowy świeży. Czego tu brakuje? Jakiego smaku? I musiałam znaleźć rozwiązanie – opowiadała Natalia. – Właśnie takie małe pytania uczyły nas w trakcie przygotowywania dań patrzenia na nie z zupełnie innej strony – tłumaczyła.

Od kuchni regionu, do smaków świata

- Ten konkurs to dla nas wielka szansa – podkreślali oboje. – Zaczęliśmy tę przygodę od potraw tradycyjnych na etapie szkolnym, od korzeni kuchni z naszego regionu. Teraz jesteśmy w restauracji w  5-gwiazdkowym Hotelu Intercontinental, który przyjmuje gości z całego świata. Kucharze tu tworzą niesamowite potrawy, a my w tym wszystkim uczestniczymy – mówili z przejęciem.

Ważnym był dla nich fakt, że mimo zapracowania, Karol Okrasa starał się być razem z nimi i głośno powtarzał kucharzom, że mają ich cisnąć. Po to, by wychodząc z tej restauracji, wykazywali się wiedzą i poczuciem, że naprawdę coś umieją.

- Wygrana tego konkursu i ta nagroda to spełnienie niejednych marzeń. To, co tu się dzieje, nie jest dla każdego możliwe – opowiadał Piotr. A Natalia zastrzegła: - Jeśli pomysł tego konkursu i to wszystko, co się dzieje w jego trakcie, zostałoby przerwane, byłaby to wielka strata dla młodych ludzi. Czulibyśmy to, jako odebranie nam szansy na dobry start w dorosłe życie – mówi.

Konkurs „Gotuj z klasą” pod patronatem Karola Okrasy skierowany jest do uczniów szkół średnich rolniczych z terenu województwa podlaskiego, w których prowadzone są zajęcia praktyczne o profilu gastronomicznym. W tegorocznym finale wzięło udział 11 zwycięskich ekip z etapu szkolnego, laureatami zostali uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży.

- W trakcie różnych działań samorządu poszukujemy także sposobu dotarcia do tajemnej wiedzy, którą ma każdy przedsiębiorca. Praktyki w firmach pozwalają młodzieży ją poznać, a w przyszłości przekuć tę wiedzę w pieniądz – wyjaśniał Stanisław Derehajło. – Realizując ten konkurs chcemy młodzieży ułatwić dostęp do tej wiedzy, ale też nauczyć biznesowego myślenia.

Organizatorem konkursu jest samorząd województwa podlaskiego, merytorycznie czuwa nad nim Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich. Staż laureatów konkursu w warszawskiej restauracji Karola Okrasy trwał dwa tygodnie.

(Źródło i foto: wrotapodlasia.pl/ oprac. ASM)

Reklama

Najpierw brali udział w konkursie kulinarnym. Potem pojechali na praktyki do Karola Okrasy komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"