Smaczny Białystok, Owocowe oleje dobre który lepszy - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 20/12/2017 18:08

Tłuszcze roślinne stanowią jeden z bardzo istotnych elementów zbilansowanej diety człowieka. Jednak niektóre, jak olej z orzechów włoskich czy olej z awokado, stanowią wyjątkowo cenne źródło tłuszczów nienasyconych, niezbędnych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. O specyfice tych dwóch drogocennych olejów opowiada dr n. med. Lucyna Pachocka, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia, ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.

- W celu utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi, powinniśmy przede wszystkim pamiętać o tym, by tłuszcze nasycone w diecie zastępować tłuszczami nienasyconymi, których źródłem są oleje roślinne oraz margaryny miękkie. Dlatego zalecane są właśnie te produkty w naszej codziennej diecie. Tłuszcze nasycone, które występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, powinniśmy na co dzień ograniczać. Dlaczego? Gdyż spożywanie ich w nadmiarze prowadzić może do wzrostu stężenia tzw. „złego” cholesterolu LDL we krwi, który jest istotnym czynnikiem rozwoju miażdżycy, a także innych chorób układu krążenia. Potwierdzają to m.in. wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda. Pokazują one, że występujące w żywności kwasy tłuszczowe nasycone zwiększają ryzyko rozwoju choroby wieńcowej serca – mówi dr Lucyna Pachocka.

Skarb jesieni – olej z orzechów włoskich

- Wśród różnego rodzaju olejów roślinnych na szczególną uwagę zasługuje z pewnością olej z orzechów włoskich, będący wyjątkowo cennym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim Omega-6, ale także Omega-3 i Omega-9. Po oleju lnianym i rzepakowym odznacza się on najkorzystniejszym stosunkiem kwasów Omega-3 do Omega-6 – mówi dr Pachocka.

Otrzymany z orzechów włoskich olej charakteryzuje się charakterystycznym orzechowym smakiem, jasnożółtym kolorem i wyjątkowym aromatem. Szczególnie chętnie wykorzystują go w swojej kuchni Francuzi, popularnością cieszy się także w Australii i Nowej Zelandii. Powinien być spożywany na zimno, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do rozerwania nienasyconych wiązań, powstawania nadtlenków, które niekorzystnie wpływają na organizm człowieka. Warto też pamiętać, że jego przydatność do spożycia szybko mija. Olej z orzechów włoskich doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, surówek, dressingów i deserów.

Moc tropików – olej z awokado

- Polacy coraz chętniej sięgają po awokado, co cieszy, gdyż jest ono bardzo wartościowym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności Omega-9 oraz Omega-6. Awokado jest także źródłem witamin, m. in. A, C, E oraz witamin z grupy B - niacyny, witaminy B6 i kwasu foliowego. Stanowi źródło potasu, który odpowiada za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego oraz  wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Jest też  źródłem wapnia i fosforu, dlatego też chroni młode organizmy przed próchnicą i krzywicą, a starsze - przed osteoporozą. Powstały na bazie awokado olej wpływa korzystnie m. in. na układ sercowo-naczyniowy czy zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi – podkreśla ekspert programu „Zdrowe tłuszcze”.

Olej z awokado tłoczy się z miąższu owocu. Nierafinowany charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem i lekko orzechowym smakiem. By zachować jego wszechstronne właściwości nie powinniśmy go jednak poddawać obróbce termicznej. Olej z awokado sprawdza się jako baza do przygotowania mięsnych czy rybnych marynat, a także jako produkt do sałatek czy dodatek do pieczywa. W wersji rafinowanej olej z awokado ma jaśniejszą barwę, a ze względu na wysoki punkt dymienia może być wykorzystywany do smażenia na nim potraw.

(BL)

Reklama

Owocowe oleje są dobre. Ale który lepszy? komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie

Kalendarz

Najbliższe imprezy
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"