Smaczny Białystok, Pierniki dookoła świata - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 12/12/2012 19:00

Kiedy mówimy piernik myślimy - Boże Narodzenie, przyprawy i... Toruń. Mało które ciasto tak bardzo kojarzy się z polską tradycją. W końcu  są u nas niezmiennie popularne od XVIII wieku. 


Jednak piernik nie jest wyłącznie polskim wypiekiem!

Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii, często eksportowano je w głąb krajów macierzystych.


Tradycja ich wypieku przetrwała w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie. W niemieckim Szczecinie pieczono Stettiner Peperkoken. W Czechach miastem piernika są Pardubice , koło których znajduje się muzeum Chatka z piernika w Rábach.


 W związku z powyższym mamy dla Was dziś kilak przepisów na pierniki z różnych stron świata.  Może warto wypróbować któryś z nich na nadchodzące święta?
Basler Leckerli (pierniczki Leckerli z Bazylei)
Składniki a ok. 30 pierniczków

125 g cukru
1 jajko
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
125 g posiekanych migdałów (bez skorki)
50 g kandyzowanej skorki pomarańczowej i cytrynowej pokrojone w małą kosteczkę
50 g miodu świerkowego/jodłowego
1 łyżka mocnego alkoholu

Lukier

80 g cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka wódki


Ubić jajko z cukrem, dodać mąkę, proszek, przyprawy, migdały, skorki z cytrusów, miód i alkohol, wymieszać drewnianą  łyżką.
Wyłożyć masę na natłuszczona masłem blachę (wysokości ok. 1 cm). Piec w temp. 150° ok. 15 min (ciastka muszą być jeszcze jasne, niespieczone po wyjęciu z pieca)


 
Speculaas

Znane holenderskie ciasteczka - tradycyjnie ciasto jest formowane w specjalnych foremkach, wykładane na blachę i pieczone, ale równie pyszne są wycinane każdego kształtu foremkami do ciasteczek.


Składniki:

170g miękkiego masła
2 szklanki brązowego cukru (luźno wsypywanego do miarki - nie ubitego)
1 jajko
1 szklanka bardzo drobno posiekanych migdałów bez skorki
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
otarta skorka z jednej cytryny
3 szklanki maki
3-5 łyżek mleka

Masło dobrze ubić z cukrem, dodać jajko, migdały  korzenie i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać i dodawać stopniowo make. Dodać tyle mleka aby ciasto było dość sztywne ale nie twarde. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić w lodowce 30-60 minut.


Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm i wycinać dowolne kształty lub wciskać ciasto w formy do Speculaas. Układać na wyłożonej pergaminem blasze i piec 10-12 minut.



Pepparkakor czyli chrupiące szwedzkie pierniczki
Przy użyciu średniej wielkości foremek, ciasta wystarczy na 10 tuzinów pierniczków

Składniki:

2 łyżki cynamonu
1 łyżka imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka soli (pominąć jeśli używa się solonego masła)
1 łyżka sody

300 g niesolonego masła
250 zwykłego białego cukru
150 g brązowego cukru
1 małe jajko
skórka starta z jednej cytryny

300 ml złotego syropu (można zastąpić miodem, miodem sztucznym)
300 ml śmietany kremówki 30%
1100 g mąki

Dzień pierwszy:

Przesiać przyprawy i sodę do miski. Zmiksować masło i cukrami, dodać przyprawy i jajko. Dodać skórkę z cytryny, złoty syrop/miód, śmietanę i na końcu mąkę. Ciasto będzie dość klejące ale nie nalezy się tym martwić. Włożyć na noc do lodówki ale nie wkładać w misce, bo ciasto robi się bardzo twarde. Lepiej uformować ciasto w wałek lub plaskie kawałki, zawinąć w folię i wtedy chłodzić.


Dzień drugi

Nieduże kawałki ciasta wałkować na omączonej stolnicy, wycinać ciasteczka. Piec w 180 stopniach przez 7-8 minut zależnie od wielkości. Pilnować bo łatwo się przypalają.


 
Reklama

Pierniki dookoła świata komentarze opinie

  • Anka - niezalogowany 2012-12-14 20:35:58

    A ja uważam, że powinny być podejmowane tematy związane z polityką. Szczególnie ważne jest, abyśmy rozmawiali o tym co dalej w naszym mieście. A tak to d...a. Mam większe oczekiwania i nie zgadzam się z Marią.

  • Piotr - niezalogowany 2012-12-14 20:27:18

    Właśnie. Pierwsze miejsce bez polityki. Niech tak zostanie :)

  • maria - niezalogowany 2012-12-14 20:05:49

    Zaanekowaliśmy nie tylko pierniki......... Nie jest to jednak miejsce (dzięki Bogu!) na uprawianie polityki, więc poproszę o przepis na piernik z dalekich stron, ale możliwy do upieczenia w Polsce. Pamiętam bowiem jak moja kuzynka z Francji w żaden sposób nie mogła upiec ciasta drożdżowego z polskiego przepisu..... Powód banalny: tam mają zupełnie inna mąkę i najczęściej z proszkiem do pieczenia!

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie

Kalendarz

Najbliższe imprezy
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"