Roladki twarogowe idealne na śniadanie


Fakty Białystok
12/01/2019

Smaczny Białystok




Delikatny twaróg wiejski to znany i lubiany dodatek, szczególnie do kanapek, ale nie tylko! Twarogowa rolada z dodatkiem szczypiorku, prażonej cebulki lub świeżych ziół będzie świetną przystawką czy dodatkiem do śniadania. Nietuzinkowa rolada będzie też doskonałą przekąską na sylwestrowej czy karnawałowej zabawie.

Smakowe roladki twarogowe. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

- 500 g Twarogu Wiejskiego np. od OSM Piątnica

- sól do smaku

- ulubione dodatki np.:

- prażona cebulka

- szczypiorek

- koperek,

- papryka słodka lub ostra

- suszone lub świeże zioła

- uprażone ziarna sezamu

- orzeszki zmielone

Wykonanie:

Twaróg doprawić do smaku solą i dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Suchymi dłońmi uformować wałek gruby na około 6 cm i ułożyć go na brzegu szerokiej folii spożywczej. Rozpłaszczyć dłonią na ok. 1 cm, a następnie wyrównać nożem brzegi.

Na brzeg twarogu wyłożyć np. posiekane zioła, a obok pas np. zmielonych orzeszków i pomagając sobie folią całość zrolować. Następnie rozwinąć, posypać z każdej strony kolejnym składnikiem i ponownie zawinąć pozostawiając folię owiniętą wokół sera. Tak przygotowaną rolkę włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, po czym wyciągnąć i ostrym nożem pociąć razem z folią na poręczne krążki.

(BL)

 




Roladki twarogowe idealne na śniadanie - komentarze opinie




Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

Czytaj więcej


Ostanio w Smaczny Białystok


TOP 5

Ogłoszenia

wróć

pełna wersja portalu