Smaczny Białystok, Białymstoku robią zdrowe - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 13/11/2019 18:09

Boom na zdrową żywność nie ominął branży lodowej. Najpierw na rynku pojawiły się rzemieślnicze lody, wytwarzane z prawdziwego mleka bez sztucznych konserwantów. W tym sezonie lodziarze z Wytwórni Lodów Polskich poszli o krok dalej i przedstawili klientom desery z dodatkiem rokitnika, czarnuszki, sezamu czy rozmarynu – roślin znanych ze swoich zdrowotnych właściwości. W ich ofercie znalazło się także coś dla wegan.

Jeszcze nie tak dawno temu dodawanie ziół do lodów wydawało się być ekstrawagancją. Dzisiaj takie nietypowe propozycje można spotkać w ofercie wielu lokali, przede wszystkim tych serwujących wysokiej jakości, rzemieślnicze lody.

W mijającym sezonie Wytwórnia Lodów Polskich „u Lodziarzy” zaproponowała swoim klientom np. rokitnik z jarzębiną, czyli połączenie dwóch roślin, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Obie zawierają bogactwo witaminy C, a także innych mikroelementów. Zdrowotne dodatki znalazły się również w serze korycińskim z brzoskwinią i czarnuszką. Szczególnie ta ostatnia zasługuje na uwagę – kmin czarny jest bowiem naturalnym antybiotykiem i wzmacnia odporność. W medycynie naturalnej doceniany jest ponadto rozmaryn (łagodzi m.in. dolegliwości żołądkowe), stanowiący uzupełnienie lodów sezamowych (sezam korzystnie wpływa na układ krążenia). Podobnie jak jagoda kamczacka, nazywana w Japonii „eliksirem życia”.

Zioła i rośliny kryją w sobie niesamowitą moc. Dobrze wiedziały o tym nasze prababcie, które stosowały naturalne sposoby wspierania organizmu. Teraz obserwujemy wielki powrót tych wspaniałych składników do naszej diety – nie mogło więc ich zabraknąć w lodach Wytwórni! Tym bardziej że większość z nich charakteryzuje się niespotykanym, intensywnym smakiem, obok którego ciężko przejść obojętnie – mówi Paulina Daniłowicz, manager rozwoju sieci WLP „u Lodziarzy”. – Zachęcamy w ten sposób naszych klientów do korzystania z tych trochę zapomnianych dobrodziejstw natury i samodzielnego eksperymentowania w kuchni. Skoro zioła można dodawać nawet do deserów, dlaczego nie włączać ich także do innych potraw? Oczywiście, zjedzenie porcji lodów z czarnuszką nie wzmocni naszej odporności, ale wprowadzenie jej w formie ziaren lub oleju do codziennego jadłospisu już tak!

Swoją propozycję od Lodziarzy otrzymali także weganie. Lody wegańskie powstały na bazie napoju ryżowego i świetnie sprawdzają się w przypadku osób, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać mleka krowiego.

Lody na bazie napoju ryżowego wprost rozpływają się w ustach. To nasz ukłon w stronę klientów, którzy z racji przekonań nie jedzą produktów odzwierzęcych, ale także osób z alergią na białko mleka krowiego czy nietolerancją laktozy. Świetnie sprawdzają się szczególnie u małych alergików czy mam na diecie eliminacyjnej, którym nie wystarczają sorbety i które tęsknią za „mlecznym” smakiem lodów – tłumaczy Paulina Daniłowicz.

Lodziarze już zapowiadają, że to nie koniec eksperymentów z prozdrowotnymi produktami w ich deserach. Tym bardziej że mrożenie to jedna z najlepszych metod na zachowanie cennych składników odżywczych.

Region podlaski obfituje w zioła i rośliny, które tylko czekają aż ktoś da im drugie życie. Przyroda to nieskończona kopalnia inspiracji dla naszych kreatorów smaku. Klienci mogą być więc pewni, że w przyszłym sezonie jeszcze nie raz ich zaskoczymy. Lodziarnie powoli zamykają swoje okienka sprzedażowe, ale to nie znaczy, że ich praca się kończy. Masterzy właśnie teraz wymyślają nowe połączenia, które zadebiutują w kolejnym roku – podsumowuje Paulina Daniłowicz.

Wytwórnia Lodów Polskich „u Lodziarzy” to jedna z pierwszych franczyzowych sieci na krajowym rynku, produkujących lody rzemieślnicze z naturalnych składników, oparte na tradycyjnych recepturach. W tym sezonie pod jej szyldem działało 100 lodziarni w całej Polsce.

(MP)

Reklama

W Białymstoku robią zdrowe lody komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie

Kalendarz

Najbliższe imprezy
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"