Smaczny Białystok, Wędzę więc jestem - zdjęcie, fotografia
  • FB004-10.10.2012-DRUK-210x280-3mm-spad-32-str-zeszyt-OK_Page_20_Image_0004
  • Wędzona papryka
  • Sposób przygotowania.
Fakty Białystok 02/12/2012 11:25


Wszędzie tam, gdzie klimat nie pozwala cieszyć się przez cały rok świeżymi roślinami jadalnymi, czyli owocami, warzywami, itp., ludzie musieli wymyślić sposoby konserwacji żywności, by przezimować i np. nie nabawić się szkorbutu.


Jednak wydłużanie zdatności do spożycia dotyczy także mięsa i ryb, gdyż lodówkę elektryczną wymyślono dopiero na początku XX wieku.


Wędzenie, marynowanie, kwaszenie czy suszenie to tylko niektóre metody konserwowania jedzenia, jednak owe metody nie tylko konserwują, ale także wzbogacają smak pożywienia.


Każde dziecko wie, że najlepszy bigos robi się z mieszanki kapusty świeżej i kiszonej z suszonymi śliwkami i z wędzoną kiełbasą. Każdy tata przyzna, że nie ma lepszego towarzystwa do kieliszka wódki niż śledź i tatar z kiszonym ogórkiem.


Pierwsze sushi robione było ze sfermentowanych ryb i ryżu, choć nie brzmi to zbyt apetycznie – nadal są amatorzy tak przyrządzonego przysmaku z Japonii. W Rosji popularny jest kwaszony czosnek, marchewka, a nawet pomidory. Szwedom z kolei zawdzięczamy delikatnego, rozpływającego się w ustach marynowanego łososia, czyli gravlaxa.


Jesień jest najlepszym okresem do robienia zapasów. Może więc przygotowywanie przetworów na zimę nie budzi dreszczyku emocji i nie powoduje gęsiej skórki na ciele, ale pomyślcie, jakie dumne będą z was teściowe w rozmowach z sąsiadami.


Dziś uwędzimy paprykę, następnie wysuszymy ją i zetrzemy na proszek.




 

Reklama

Wędzę, więc jestem komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie

Kalendarz

Najbliższe imprezy
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"