Smaczny Białystok, Zmiksowana zdrowiej - zdjęcie, fotografia
Fakty Białystok 19/06/2018 08:08

Gorąca, gęsta i pełna składników odżywczych – taka właśnie jest prawdziwa, domowa zupa. To także świetny sposób na wykorzystanie tego co mamy w lodówce, urozmaicenie dania na przekąskę czy kolację, czy wprowadzenie do menu większej ilości warzyw. Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie i nadanie drugiego życia produktom, których nie wykorzystamy już do surówki czy jako dodatek do innego dania. Katarzyna Zadka, ekspert w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” przekonuje, że czas na zupę!

Co siedzi w zupie?

Wszystko zależy od rodzaju i składników zupy - mówi Katarzyna Zadka - różnorodność zup jest tak duża, że trudno odpowiedzieć na to pytanie jednym zdaniem. Najbardziej korzystne będą oczywiście zupy powstające z dużej ilości warzyw o kremowej konsystencji, na chudym wywarze bez dodatkowych zasmażek czy dużej ilości śmietany. Takie zupy to przede wszystkim porcja błonnika, który korzystnie wpływa na prace układu pokarmowego, a także pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Mimo, że do ich przygotowania używamy wysokiej temperatury, to wciąż kopalnia witamin i składników mineralnych, szczególnie kwasu foliowego wspierającego pracę układu nerwowego, prowitaminy A wspomagającej wzrost, proces widzenia i kondycję skóry, a także potasu, który reguluje m.in. ciśnienie krwi.

Zaletą zup jest fakt, że warzywa zjadamy razem z wywarem dzięki czemu nie tracimy witamin rozpuszczalnych w wodzie, które trafiają do niej podczas gotowania. Aby zupa była bardziej pożywna, możemy wzbogacić ją w dowolne składniki jak dodatek kaszy, makaronu, ryżu czy mięsa, ryb, lub jaj. Jeśli któryś ze składników chcemy „przemycić” do menu niejadka zdecydujmy się na zupę krem – przekonuje dietetyk.

Nie marnuj, zmiksuj!

Problem, który od czasu do czasu pojawia się w każdym domu, to marnowanie jedzenia. W większości przypadków nie jest to zamierzone działanie – za duże zakupy, czy niewykorzystanie wszystkich kupionych produktów to prosta droga do wyrzucania zwłaszcza warzyw, które przez takie działanie marnują się najczęściej. Zupa może być idealnym sposobem na spożytkowanie warzyw, których nie możemy już wykorzystać w świeżych surówkach.

Każde warzywo nadaje się do urozmaicenia przepisu, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Paprykowy krem z marchewką, korzeniem imbiru i kolendry rozgrzeje i doda zimą energii na długie spacery, natomiast bulion zmiksowany z białymi warzywami (seler, kalafior, fasola, cebula, ziemniaki) to gęsty i sycący sposób na wieczór w zdrowym stylu.  Chcąc urozmaicić teksturę i smak zupy, a także dodać jej cennych wartości odżywczych można posypać ją ziarnami orzechów, pestkami z dyni czy świeżą kolendrą. Takie dodatki sprawią, że z ochotą usiądziemy do stołu i  sięgniemy po pierwszą łyżkę!

Sposób na niejadka? Kolorowa zupa!

Dzieci to najbardziej wymagający smakosze. Kiedy mamy do czynienia z wyjątkowym niejadkiem, zaczynamy stawać w kuchni na głowie, by zachęcić malucha do jedzenia.

Dzieci chętniej sięgają po danie, które zaprasza do jedzenia nie tylko zapachem i smakiem, ale i wyglądem. Postawmy na posiłki kolorowe, nie nakładajmy dziecku zbyt dużej porcji i jedzmy razem. Jeśli wszystko zawodzi, zupa okazuje się być pomocna. Możemy ją wykorzystać na kilka sposobów – ukryć nielubiane przez pociechę składniki w zupie typu krem, przygotować zupę w ciekawym i lubianym przez dziecko kolorze lub wspólnie przygotować posiłek i zapoznać dziecko ze składnikami. Rodzinne gotowanie, na które więcej czasu mamy w wolniejsze dni, przyniesie dziecku radość. Pamiętajmy, że pokazanie dziecku procesu przygotowywania posiłku jest równie ważne, jak jego spożywanie. Możemy w tym czasie porozmawiać o tym, co znajduje się w zupie, zachęcić do narysowania składników czy wpleść w ten proces inne zabawy edukacyjne – mówi Katarzyna Zadka, ekspert w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

Zupa jest trendy

Dieta pudełkowa już nikogo nie dziwi. Posiłki przygotowane przez firmy cateringowe stają się coraz bardziej wyszukane tak, aby sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Zamiast wydawać każdego dnia około 20 zł na obiad z cateringu, możemy nasycić się pełnowartościową zupą o ulubionym smaku, którą przygotowaliśmy sami. Co zrobić, aby zupę ugotować szybko i nie być skazanym na to samo danie przez kolejnych kilka dni?

Wykorzystajmy przygotowany uprzednio w większej ilości i zamrożony bulion. Dodając do niego warzywa, możemy cieszyć się zupą ze składników, na które akurat mamy ochotę niemal każdego dnia. Zupę warto włączyć  do menu, jeśli zależy nam na redukcji masy ciała. Częste spożywanie zup, a tym samym warzyw, przekłada się także na lepsze nawodnienie i stan cery. Jeśli więc chcesz wyglądać kwitnąco o każdej porze roku, spróbuj wpleść do swojego menu warzywne kremy, a poczujesz różnicę nie tylko w wyglądzie, ale i samopoczuciu. Miej zdrowie wpisane w codzienną dietę!

(Źródło i foto: winiary.media.pl/ oprac. Kalina)

Reklama

Zmiksowana zupa. Tak jest zdrowiej komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez fakty.bialystok.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Grupa Optima Sp. z o.o. z siedzibą w Białystok 15-866, Zagumienna 9/1 m 47

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"