Reklama

Chleby PSS ""Społem"" z certyfikatami ""Doceń polskie” i tytułami Top Produkt

23/05/2014 08:17
Trzy chleby PSS ""Społem"" w Białymstoku zdobyły prestiżowe certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie" oraz tytuły TOP PRODUKT. Certyfikat jednoznacznie określa polskie pochodzenie żywności, potwierdza jednocześnie wysoką jakość nagrodzonego produktu. Godło "Doceń polskie" jest nadawane przez ekspertów, na podstawie oceny wyrobu. Honorowym patronem programu jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ogólnopolski Program Promocyjny "Doceń polskie" jest realizowany od 2011 roku. Jego celem jest promowanie artykułów spożywczych najwyższej jakości oraz ich wytwórców. W przedsięwzięciu mogą uczestniczyć producenci, których wyroby posiadają tzw. polski akcent wyrażający związek żywności z naszym krajem. Produkty spożywcze spełniające to kryterium są oceniane podczas specjalnych audytów organizowanych cztery razy w roku. Przeprowadzona ostatnio, dwunasta z kolei, certyfikacja żywności odbyła się 30 kwietnia w Krakowie.

Tego dnia pięcioosobowa Loża Ekspertów oceniła wszystkie zgłoszone wyroby i wyróżniła te z nich, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem oraz ceną adekwatną do jakości. Każdy ekspert za poszczególny aspekt (smak, wygląd i stosunek jakości produktu do ceny) przyznaje punkty w skali 1-10. Certyfikat programu otrzymują wyłącznie te artykuły żywnościowe, które zdobędą od Loży Ekspertów wysokie noty. Wyroby z maksymalną liczba punktów otrzymują także tytuł Top Produkt.

W gronie uhonorowanych producentów znalazła się m.in. Powszechna Spółdzielnia Spożywców ""Społem"" w Białymstoku. Certyfikaty programu ""Doceń polskie"" i tytuły TOP PRODUKT otrzymały trzy wypieki z jej oferty: Chleb hetmański, Chlebek myśliwski oraz Chleb żytni staropolski.

O randze godła promocyjnego ""Doceń polskie" świadczy nie tylko honorowy patronat, którym Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął program. Ogromne znaczenie ma fakt, iż certyfikaty przyznawane są na podstawie oceny żywności dokonywanej przez specjalistów z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Przewodniczącym pięcioosobowej Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W Loży zasiada również przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Godło "Doceń polskie" jednoznacznie potwierdza, że nagrodzony nim produkt został wyprodukowany w Polsce, z rodzimych składników lub na podstawie tradycyjnej receptury. Jednak przede wszystkim, to najlepsza rekomendacja dla konsumentów szukających sprawdzonej żywności najwyższej jakości - wskazówka, że wyrób z certyfikatem został pozytywnie oceniony przez niezależnych specjalistów.

(BL)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do