Picie dużej ilość kawy zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Kobiety i mężczyźni przed 55 rokiem życia nie powinni wypijać więcej niż 3 filiżanki dziennie. We wcześniejszym okresie życia warto zmniejszyć dostarczanie ilości kofeiny do organizmu.
Naukowcy z Uniwersytetu w Południowej Karolinie w Stanach Zjednoczonych prowadzili badania przez 16 lat na grupie ponad 43 tys. ludzi. Okazało się, że osoby wypijające cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie częściej zapadali na choroby układu krążenia oraz inne choroby, głównie związane z układem oddechowym. W tej grupie osób, częściej niż u tych, którzy kawy pili mniej niż 3 filiżanki dziennie, dochodziło w konsekwencji do zgonów w młodszym wieku.
Ludzie spożywający więcej kawy po 55 roku życia, zarówno kobiety jak i mężczyźni, nie byli już tak narażeni na choroby i zgony – wynika z badań amerykańskich naukowców. Jednocześnie potwierdziła się teza o tym, że spożywanie mniejszych ilości kofeiny przyśpiesza metabolizm oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita oraz wątroby.
Raport na temat zdrowotnych skutków nadużywania kofeiny opublikowano w czasopiśmie "Mayo Clinic Proceedings".
Komentarze opinie