
W ciągu ostatnich kilku lat rozwinął się trend polegający na zdobieniu ciast i tortów. Coś co kiedyś było wykwintną sztuką kultywowaną jedynie przez mistrzów cukiernictwa, dzisiaj stało się popularnym i powszechnym zjawiskiem.
Dużą rewolucję w dekorowaniu tortów wprowadziła wspomniana masa cukrowa - jest to lukier plastyczny bazujący oczywiście w głównej mierze na cukrze. Masą cukrową powleka się dzisiaj całe torty. Tworzy wręcz niesamowite figurki i ozdoby, a czasem nawet modeluje całe rzeźby z tortu.
Dużą rolę odgrywa dzisiaj estetyka tortu. Nawet większą niż smak. O ile masa cukrowa jest w pełni jadalna to nie zaleca się jej spożywania w dużych ilościach.
Oczywiście ustalmy, że wbrew dzisiejszej modzie na bezcukrowe, bezglutenowe, bezkaloryczne i bezsmakowe odżywianie jedzenie słodyczy nie jest czymś złym. Niektóre są wręcz zdrowe. Jak na przykład czekolada (szczególnie gorzka czekolada) i można nawet potrzebna naszemu organizmowi. Zakładając, że zachowujemy umiar w jej spożywaniu. Można ją również spotkać w wielu innych deserach, ciastach i tortach.
Słodycze są źródłem węglowodanów, które także są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Szczególnie dla ludzi aktywnych fizycznie. Osoby uprawiające sport i pracujące fizycznie powinny dbać o zachowanie odpowiedniego poziomu węglowodanów.
Niemniej jednak kłopotliwe mogą być połączenia węglowodanów i tłuszczy. Dlatego też powinniśmy unikać spożycia dużych ilości ciast i tortów. Szczególnie tych, w których znajdują się ciężkie kremy. Są to po prostu bomby kaloryczne. Z masą cukrową problem jest mniejszy, bo tak naprawdę możemy ją po prostu zostawić na talerzu. Jedni ją uwielbiają inni nie lubią. Jej zadaniem jest ładnie wyglądać, a jak ktoś lubi może zjeść, byle nie za dużo. Na przykład w postaci wielkiej figurki z masy cukrowej, która była ozdobą całego tortu.Oczywiście są różne masy cukrowe. Ogólnie masa cukrowa składa się głównie z cukru, ale niektóre wyroby dla uzyskania odpowiedniej plastyczności mają też często różne sztuczne dodatki. Nie wszystkie, bo ich skład bywa bardzo różny. Dla mnie osobiście masa cukrowa nie jest zbyt smaczna – po prostu jest dla mnie zbyt słodka, ale ozdoby z niej wykonane widziałam fenomenalne. Ogólnie masa cukrowa stosowana jest raczej jako element dekoracyjny.
Z kolei kremy stosowane przy pieczeniu tortów to zwykle połączenia cukru, jajek, masła, margaryny itp. Poza kaloriami stanowią również bazę cholesterolową. Oczywiście trzeba zaznaczyć, że są dwa rodzaje cholesterolu „zły”- LDL i „dobry” – HDL. Przy czym kremy w tortach są raczej źródłem tego złego. Ni będę się tu może zagłębiać w medyczne aspekty.
Wszystko jest dla ludzi i jeśli jesteśmy zdrowi nie mamy hipercholesterolemii lub jakichś innych chorób związanych przewodem pokarmowym, miażdżycą itp. To nic nam nie będzie jak od czasu do czasu sobie zjemy odrobinę za dużo tortu na urodzinach, a nawet masy cukrowej jak ktoś lubi. Gorzej jak ktoś na takowe urodziny chodzi co 2 tygodnie.
Źródła:
fot. tortu i masy cukrowej opublikowane za zgodą właściciela praw autorskich.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie