
Pleśń to naturalny sposób na recykling. Rozkłada materię roślinną na składniki odżywcze, które mogą wykorzystać inne rośliny. Stosując kilka naturalnych sztuczek, możesz powstrzymać pojawienie się pleśni i uniknąć zanieczyszczenia żywności na dłużej!
Zbierane rano, gotowane wieczorem! To najlepszy sposób na zapobieganie powstawaniu pleśni. Rzeczywiście, przechowywanie owoców lub warzyw na roślinie macierzystej chroni żywność przed pleśnią. Owoce pozostają wysoko na drzewie lub krzewie, gdzie jest duża cyrkulacja powietrza. Wokół owoców powietrze jest chłodniejsze i bardziej suche. Zebrane owoce są często układane w skrzynkach, koszach lub na ziemi, gdzie wcześnie zaczynają pleśnieć. https://esomed.pl/co-to-jest-zdrowa-zywnosc/
Spróbuj przełamać nawyk "supermarketu raz w tygodniu". Znajdź mały sklep spożywczy w pobliżu lub taki, w którym łatwo się zatrzymać w drodze do pracy i z powrotem. Kupowanie kilku owoców i warzyw na kilka dni stanie się przyjemnością.
Utrzymuj lodówkę w czystości. Pleśnie nie ograniczają się do rozwoju w cieplejszych temperaturach, chociaż je preferują. Jak już zdążyłeś się przekonać, nawet żywność w lodówce, taka jak dżem, ser i śmietana, może spleśnieć. Aby ograniczyć rozwój pleśni, zaleca się czyszczenie lodówki raz na kwartał.
Rozpuść jedną łyżkę stołową sody oczyszczonej w jednej czwartej (jednym litrze) wody. Używając czystej gąbki lub ręcznika, wytrzyj wewnętrzną powierzchnię. Nie używaj drapiącej części! Jeśli wyskrobiesz ślady w wyściółce, będzie to miejsce, w którym schroni się pleśń.
Gdy na gumowych osłonkach pojawi się pleśń, wyszoruj je trzema łyżeczkami wybielacza w jednej czwartej wody. Spłucz czystą wodą i upewnij się, że osuszasz świeżym, czystym ręcznikiem lub ścierką do naczyń przed ponownym włączeniem urządzenia.
Środki czystości (gąbka, ścierka do naczyń, ścierka do prania) powinny być czyste po każdym użyciu.
Upewnij się, że słoiki i pojemniki do przechowywania są czyste i dobrze uszczelnione. Posiadanie szczelnych pojemników zmniejsza ryzyko wystąpienia pleśni. Przed umieszczeniem w lodówce przełóż resztki do czystych, szczelnych pojemników.
Lepiej zarządzaj zapasami żywności, żeby uniknąć zepsutych produktów. Nie czekaj zbyt długo z jedzeniem niektórych produktów, takich jak owoce czy sałata. Resztki jedzenia spożywaj w ciągu 3-4 dni od momentu ich przyrządzenia. Natychmiast po zakończeniu posiłku zdecyduj, kiedy dokończysz resztki. esomed.pl
Przechowuj łatwo psujące się produkty w lodówce zaraz po zakupie. Dobrze jest wstępnie pokroić produkty, które planujesz ugotować w ciągu kilku dni.
Obranie ich, pokrojenie i przechowywanie w szczelnych pojemnikach zmniejsza ryzyko rozprzestrzenienia się pleśni na inne produkty żywnościowe.
Artykuł powstał we współpracy z serwisem topsuplementy.com
(Artykuł sponsorowany)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie