
To przedsięwzięcie skierowane do uczniów klas o profilu gastronomicznym z podlaskich szkół ponadpodstawowych. Jak co roku zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej będzie przygotowanie dwudaniowego menu, oczywiście w oparciu o tradycyjne i lokalne produkty. Motyw przewodni V edycji konkursu brzmi: „tradycyjna kuchnia polska w podlaskim wydaniu”. Do udziału w konkursie zachęca zarząd województwa.
Konkurs „Gotuj z klasą” przebiega w dwóch etapach: szkolnym i wojewódzkim. Dwuosobowe zespoły uczniów muszą przygotować potrawy, opowiedzieć o nich i wskazać produkty czy tradycje kulinarne, które ich zainspirowały. Członkowie kapitału konkursowej ocenią walory smakowe, estetyczne, no i właśnie inspirację tradycją.
Zwycięzcy pierwszego etapu będą reprezentować swoją szkołę w etapie wojewódzkim. Finał konkursu zaplanowano na 15 marca. Odbędzie się on w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. Nagrodą główną jest staż w restauracji prowadzonej przez uznanego w środowisku gastronomicznym kucharza.
Celem konkursu „Gotuj z klasą” jest doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności wśród młodzieży. Konkurs od pierwszej edycji cieszy się ogromnym zainteresowaniem szkół prowadzących klasy gastronomiczne, a poziom umiejętności kulinarnych uczestników z roku na rok jest coraz wyższy.
Zarząd województwa na organizację przedsięwzięcia przeznaczył 60 tys. zł z budżetu województwa.
(Źródło i foto: podlaskie.eu/ oprac. KA)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie