Po serii telewizyjnych programów dotyczących talentów wokalnych, cała Polska rozśpiewała się wniebogłosy. Następnie przyszła moda na taniec. Cała Polska obserwowała lepiej lub gorzej tańczące gwiazdy, po czym pędziła zapisywać się na kursy tańca. Dzisiaj cała Polska zaczyna... gotować.
Nie ma stacji telewizyjnej, która nie miałaby własnego programu kulinarnego. Jak grzyby po deszczu powstają liczne blogi, vlogi i poradniki internetowe o gotowaniu. Książki kucharskie wskakują na listy bestsellerów i pozostają tam na długi czas. Zjawisko to sprawia, że gotowanie stało się nie tylko obowiązkiem, ale także rozrywką. Kuchnia stała się miejscem, w którym nie przebywamy z konieczności, a z przyjemnością spędzamy czas wolny. Istna kuchenna rewolucja!
Kuchnia w Białymstoku
Białostoczanie także nie są obojętni na zachodzącą w Polsce gastronomiczną rewolucję. Jesteśmy coraz bardziej świadomi w zakresie technik kulinarnych i coraz częściej stawiamy na jakość spożywanych produktów. Mamy dostęp do egzotycznych produktów, które jeszcze niedawno mogliśmy spożywać tylko na zagranicznych wakacjach. Otwieramy się na kuchnie świata, ale też coraz bardziej doceniamy kuchnię lokalną, o czym świadczą liczne lokale gastronomiczne oferujące tradycyjne, podlaskie potrawy. Pierogi, babka i kiszka ziemniaczana sąsiadują tutaj z sushi, sałatką z ośmiornicy i małżami.
Białostoczanie nie tylko interesują się kuchnią, ale też czynnie gotują coraz więcej. Kuchnia staje się dla nich idealnym miejscem rozrywki, gdzie spędzają coraz więcej czasu. Potwierdza to między innymi firma SENATOR z Białegostoku, która coraz częściej realizuje kuchnie na wymiar dla prawdziwych pasjonatów gotowania. Kuchnia, z której chcemy korzystać, musi być bowiem nie tylko ładna, ale także funkcjonalna i dostosowana do naszych indywidualnych potrzeb.
O rosnącej popularności gotowania świadczą także powstające w Białymstoku szkoły gotowania, takie jak Atuty czy Podlaska Akademia Kulinarna, które na fali kuchennej rewolucji szkolą coraz większe grupy gastronomicznych fanatyków. Do tego coraz częściej powstają grupy miłośników gotowania, którzy regularnie spotykają się w prywatnych mieszkaniach, aby razem oddać się swojej pasji i dzielić się swoimi kuchennymi doświadczeniami.
Kuchnia w Polsce
Moda na gotowanie nie jest jednak niczym zaskakującym. To czasy PRL spowodowały, że polskiemu społeczeństwu kuchnia przez lata kojarzyła się jedynie z żywieniową koniecznością, a nie przyjemnością. Kuchnia może być przecież sztuką, a także bardzo kreatywną profesją. Podczas gdy cały zachód Europy rozwijał swoją kulinarną kulturę, Polacy stali w kolejkach po mięso, a zamiast próbować nowych smaków w restauracjach, na szybko spożywali ubogi obiad w barach mlecznych.
Kuchenna rewolucja, jaka odbywa się na naszych oczach, to objaw nowych, lepszych czasów. To czasy, w których nie tylko otwieramy się na smaki świata, ale także rozwijamy swoją własną kulturę jedzenia. To czasy, w których zrzucamy stereotyp kobiet ciężko pracujących w kuchni, by wykarmić całą rodzinę. Dziś kuchnia staje się miejscem prestiżowym, w którym praca staje się modna, przyjemna i coraz bardziej rozwojowa.
Komentarze opinie