Reklama

Mały poradnik dbania o blaty granitowe

13/06/2016 10:44

 


Granit jest naturalną twardą skałą o dekoracyjnej strukturze, występującą w różnych kolorach: od jasnoszarego po różowawy. Ze względu na swoje walory dekoracyjne i funkcjonalne jest doskonałym surowcem wykorzystywanym w budownictwie wykończeniowym. Świetnie uzupełnia aranżacje pomieszczeń domowych i użytkowych.
Blaty granitowe - w zgodzie z naturą
Granit idealnie sprawdza się do wytwarzania blatów kuchennych -  jest bowiem surowcem czystym biologicznie, nie zawiera domieszek toksycznych substancji chemicznych. Świetnie nadaje się do kontaktu z żywnością. Blat granitowy jest również bardzo odporny. Nie straszne mu ciepłe garnki i blaszki. A ponieważ dość łatwo poddaje się obróbce, można mu nadać wymyślne kształty i dopasować do mebli kuchennych i różnych wymiarach.

Więcej o omawianych blatach przeczytać można w artykule „10 zalet blatów granitowych”
Co robić, by blat granitowy przetrwał długie lata
Granitowy blat nie wymaga specjalnych zabiegów konserwacyjnych. Aby jednak służył przez długie lata, zachowując idealny stan, warto wiedzieć, jak z nim postępować.

Po pierwsze: niezwykle ważne jest codzienne dbanie o czystość blatu, poprzez przecieranie go wilgotną ściereczką i osuszanie bawełnianą szmatką.

Po drugie: dobrze jest mieć do dyspozycji kosmetyki do granitu. Ich skład jest tak skomponowany, aby zawarte w nich substancje aktywne nie ingerowały w naturalną strukturę kamienia.

Po trzecie: nie wolno używać środków zawierających sodę oczyszczoną i ług potasowy. Mogą ona na stałe uszkodzić granitową powierzchnię. Równie groźny jest płyn do mycia naczyń -  nieusunięty do końca, w kontakcie z ciepłem (np. ciepłym garnkiem) trwale odbarwi blat.
Impregnacja granitu to podstawa, a na dodatek deski i podkładki
Szybkie usuwanie plam, zwłaszcza kwaśnych (sok z cytrusów, ocet) jest bardzo istotne. Oczywiście plamy te nie zniszczą same w sobie kamienia, ale mogą zmatowić powierzchnię blatu. Blaty granitowe są bowiem polerowane. Dzięki temu, do ich idealnie gładkiej powierzchni zanieczyszczenia nie przyczepiają się tak łatwo. Sam poler to jednak nie wszystko. Warto zainwestować w odpowiedni impregnat. Zabezpieczy on granitowy blat przed zaplamieniem intensywnymi barwnikami (np. sok z buraków) i powstawaniem kamienia z nieusuniętych w porę nacieków.

Granitowy blat jest odporny na zarysowania. Ostrza kuchennych noży nie powinny mu zaszkodzić. Nie  rezygnujmy jednak z desek do krojenia. Unikajmy też przesuwania ciężkich lub rozgrzanych do czerwoności metalowych przedmiotów bezpośrednio po powierzchni blatu. Korkowe lub filcowe podkładki pod garnki będą idealnym rozwiązaniem.
Pomoc tylko od fachowca
Jeżeli blat ulegnie uszkodzeniu, należy się zwrócić do specjalistów. Wszystkie ewentualne mikrorysy i odpryski mogą być łatwo naprawione za pomocą odpowiedniego sprzętu. Zaniechajmy naprawy na własną rękę.

Kamienne blaty oprą się wielu działaniom człowieka, ale niestety nie wszystkim. Mamy jednak pewność, że te odpowiednio zadbane będą zdobić nasze wnętrza przez całe lata.

Więcej o praktycznych i solidnych blatach kuchennych z różnego rodzaju kamienia, dowiedzieć się można ze strony białostockiej firmy And-Pol.

(BL)

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do