Reklama

Nie wyrzucaj jedzenia po świętach. Zanieś je do Jadłodzielni

26/12/2024 15:26

Chociaż w tym roku jedzenie jest dość drogie, to mimo wszystko wielu z nas znów kupiło na Święta Bożego Narodzenia tyle, że część trzeba będzie wyrzucić. My mówimy: STOP! Nie wyrzucaj! Jeśli potrawy czy produkty nadają się do spożycia, zanieś je do Jadłodzielni.

Skala marnowania jedzenia jest porażająca. Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią produktów są owoce i warzywa, skalę tworzą także zupy, napoje, potrawy wieloskładnikowe czy ryby. Ale dlaczego w ogóle wyrzucamy jedzenie? 

Najnowsze badania wskazują, że najczęstszymi powodami jest niezagospodarowanie resztek, które powstały przy przygotowaniu dań (33%) oraz zepsucie się produktów (29%). Brak świeżości produktów jest przyczyną wskazaną przez 18% respondentów, przygotowanie za dużo jedzenia dla 12%, z kolei brak ochoty do dalszego spożywania stanowi 7% wskazań. To można i trzeba zmienić. Ale na razie warto podzielić się jedzeniem z tymi, którzy go nie mają. 

Jeśli zostały jakieś produkty, czy potrawy po świątecznych dniach, a są one wciąż świeże i zdatne do spożycia, warto zanieść je do jednej z dwóch Jadłodzielni działających w Białymstoku. Pierwsza Jadłodzielnia mieści się w kamienicy przy ulicy Krakowskiej 1. Z kolei druga działa od niedawna. Mieści się w budynku prowadzonym przez Caritas Archidiecezji Białostockiej, przy ul. Sienkiewicza 81. Wewnątrz jest nowoczesna lodówka wyposażona w przeszklone drzwi, co umożliwia bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych, a jej lokalizacja w centrum miasta zapewnia łatwy dostęp dla wszystkich mieszkańców

Do Jadłodzielni jedzenie lub produkty żywnościowe może przynieść każdy, kto wyprodukował, kupił lub ugotował za dużo – przynosi ten, kto ma ochotę. Jedzenie zanosi się bezpłatnie i ten kto się nim częstuje, też robi to bezpłatnie. Zarówno dzieląc się, jak częstując produktami zapobiega się marnotrawieniu jedzenia, ale właściwa walka z konsumpcjonizmem odbywa się przez branie, nie dawanie.

Zasady korzystania z Jadłodzielni są proste, zdroworozsądkowe i wyraźnie opisane na stronach internetowych. Wyraźnie powiedziane jest też, jakie produkty można przynieść, a jakich nie wolno. Zanim zdecydujesz się zanieść jedzenie, sprawdź, czy zostanie przyjęte, aby ktoś mógł z tego skorzystać. 

(Agnieszka Siewiereniuk – Maciorowska/ Foto: Fakty Białystok)
 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do