W Białymstoku przy ul. Mazowieckiej 48 otwarto niedawno kawiarnię, jakiej dotąd w naszym regionie brakowało – Kafejeto. Nazwa zaczerpnięta została z języka esperanto i znaczy tyle, co "kawiarenka". Przestronne wnętrze, strefa biznesowa, kącik dla dzieci, a do tego kawa, która wypełnia lokal swoim aromatem. Kafejeto prowadzona jest przez baristę – Arkadiusza Klinickiego, który przez lata, za granicą zdobywał doświadczenie w parzeniu kawy, by teraz móc podawać ją w naszym mieście.
Jakie są właściwości kofeiny i jakie są zalety picia kawy?
- Powszechnie wiadomo, że kawa rozjaśnia umysł i dodaje energii. A wszystko za sprawą zawartej w niej kofeiny. Picie „małej czarnej” ma naprawdę wiele zalet, bowiem kofeina rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony. Zwiększa też aktywność kory mózgowej, przyspiesza reakcje umysłowe, usprawnia percepcję.
Ciekawostką jest fakt, iż kawa ma działanie antyalergiczne, gdyż zmniejsza wydzielanie histaminy. Kofeina zapobiega i zmniejsza skutki uczuleń. Mimo pojawiających się czasem głosów sprzeciwu, nie ma wątpliwości, że kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Kawa idealna – czy można ją zrobić samodzielnie?
- Niełatwo jest zrobić dobrą kawę samemu w domowych warunkach. Do tego potrzebne są przede wszystkim świeże ziarna kawy o najwyższej jakości. W Kafejeto sami prażymy kawy jednorodne, by mieć jak najświeższą kawę każdego dnia. Parząc je w ekspresie przelewowym staramy się uwydatnić jak najwięcej ich cech indywidualnych, charakterystycznych dla różnych gatunków krzewu kawowca.
Co różni Was od innych kawiarni?
- Staramy się, by każdy czuł się u nas komfortowo. Stworzyliśmy program „muzyka na życzenie” – po zarejestrowaniu się na stronie klient ma wpływ na muzykę, która puszczana jest w lokalu. I - przede wszystkim - stawiamy nacisk na jakość kawy. Ta, którą podajemy powstaje ze zdrowych, nieuszkodzonych, dobrych jakościowo, wyselekcjonowanych ziaren. Jej smak i zadowolenie klientów są naszymi priorytetami. Jesteśmy zrzeszeni w SCAE – organizacji, która dba o wysoki standard usług związanych z kawą – poczynając od plantatorów, dystrybutorów, na palarniach oraz kawiarniach kończąc. Atutem naszej kawiarni są też przepyszne ciasta i lody wytwarzane wyłącznie z naturalnych i zdrowych składników.
Jakie kawy cieszą się największym uznaniem klientów?
- Dużą popularnością cieszą się kawy jednorodne z Kolumbii, Etiopii oraz Brazylii. Codziennie mamy którąś z nich w ofercie dnia. Klienci chwalą sobie także mieszankę firmową, którą przygotowujemy ze starannie dobranych arabik z Gwatemali, Kostaryki, Salwadoru, Brazylii i Indii, a która charakteryzuje się spójną teksturą. Jej wyjątkowy aromat perfekcyjnie harmonizuje z wyraźnie wyczuwalnymi akcentami czekolady, pieczonego chleba i migdałów. Świetnie smakuje w połączeniu z mlekiem jako latte lub cappuccino.
Komentarze opinie