Super i hipermarkety marnotrawią tony żywności, w której kończy się okres przydatności do spożycia. Tymczasem okazuje się, że znaczna część takiego jedzenia nie wyrządzi nam krzywdy. Produkty właściwie przechowywane i z nienaruszonym opakowaniem można jeść nawet rok po upływie daty ważności.
Belgijska Agencja Żywności (AFSCA) opublikowała właśnie dość kontrowersyjny raport, z którego wynika, że produkty takie jak makaron, sól, cukier, mąka, herbata, kawa czy ryż nadają się do spożycia nawet rok po zakończeniu terminu ważności na opakowaniu. Zaś czekoladę, płatki kukurydziane, czy olej można śmiało zjadać także po terminie ważności, nawet do dwóch miesięcy. Ważne, by produkty były przez cały czas przechowywane we właściwy sposób.
Wyroby spożywcze, które na pewno nie nadają się do spożycia po terminie ważności to między innymi wędliny, ryby i jajka. Także produkty mleczne najlepiej jest spożyć przed upływem końcowej daty przydatności. Potem należy je bezwzględnie wyrzucić, jeśli nie chcemy nabawić się kłopotów zdrowotnych.
Belgijska Agencja zachęca super i hipermarkety by nie wyrzucały jedzenia zdatnego jeszcze do spożycia, a przekazywały je do banków żywności. Z pewnością pomogą one osobom gorzej sytuowanym, skoro jedzenie i tak miałoby się zmarnować.
Komentarze opinie