Reklama

Ta sama kawa smakuje inaczej w różnych filiżankach

13/12/2014 15:39


Ludzki mózg jest ciągle ogromną tajemnicą. Jest jeszcze tyle niewyjaśnionych jego możliwości działania, że naukowcy z całego świata cieszą się z kolejnych, nawet drobnych odkryć. Ostatnio dowiedli, że ta sama kawa smakuje inaczej, jeśli będzie podawana w filiżankach różnego koloru.

Może na pierwszy rzut okaz badanie wydaje się mało poważne. Ale wnioski, do jakich doszli uczeni z Oxfordu mogą okazać się dość ważne, zwłaszcza dla osób, które mają problemy z cukrem. Naukowcy przebadali na grupie 30 ochotników smak tej samej kawy, tyle że podawanej w filiżankach o trzech kolorach: białym, niebieskim i przezroczystym. Mimo, że kawa była parzona identycznie, uczestnicy badania wskazywali, że smakuje inaczej.

I tak. Kawa podawana w białej filiżance była określana jako najbardziej gorzka. Nieco mniej goryczy czuć było w kawie podanej w przezroczystym naczyniu. Znacznie słodszą określano kawę przyniesioną w niebieskiej filiżance. Naukowcy w ten sposób dowiedli, że to efekt działania naszego mózgu, który od razu podpowiada smak. A wszystko sprowadza się do kolory kawy, która w zależności od koloru naczynia zmienia nieco swoją barwę.

W związku z tym osoby, które mają problem z nadmiernym cukrem w organizmie powinny spożywać kawę właśnie w niebiskiej filiżance lub kubku. Inna sprawa, że serwowanie napoju właśnie w naczyniu o tym kolorze może w ogóle przyczynić się do zmniejszenia ilości zapotrzebowania na cukier.

(Cezarion/ Foto: sxc.hu)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do