Reklama

Cztery podlaskie szpitale zapewnią kobietom w ciąży i po porodzie lepsze warunki żywieniowe

12/01/2020 10:40

Zdrowsze posiłki z produktów wysokiej jakości, opieka dietetyka i edukacja zdrowego żywienia. To wszystko mogą mieć zapewnione młode mamy w ciąży i po porodzie w szpitalach, które przystąpiły do programu pilotażowego „Dieta mamy”. W województwie są cztery takie szpitale: w Suwałkach, w Hajnówce, w Grajewie oraz w Siemiatyczach.

Dieta Mamy ma pomóc wypracować ujednolicone wyższe standardy żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym. Od lat płyną skargi na niewłaściwy poziom żywienia w szpitalach. Program ten ma pomóc dobrze żywić mamy, które czekają na narodziny dziecka i które są w okresie poporodowym.

Teraz stawka żywieniowa w podlaskich szpitalach wynosi kilkanaście złotych. Może być zwiększona o prawie 19 złotych. W szpitalu, który przystąpi do pilotażu, musi być dietetyk, który będzie udzielał porad pacjentkom. Jadłospis musi być sporządzony zgodnie z zaleceniami zawartymi w programie.

Głównym celem pilotażu jest wdrożenie modelu specjalnego żywienia zapewnianego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym w oddziałach szpitalnych o profilu neonatologicznym, położniczo-ginekologicznym, ginekologicznym, patologii ciąży, położniczym, położnictwa i neonatologii, ginekologii onkologicznej oraz propagowanie zasad zdrowego odżywiania. W województwie podlaskim będą cztery takie szpitale, które weszły do programu pilotażowego żywienia: w Suwałkach, w Hajnówce, w Łomży oraz w Siemiatyczach.

Dieta Mamy oferuje nie tylko dopłatę do żywienia w szpitalu. Ważna jest również wiedza o zdrowej diecie. Podczas hospitalizacji kobietom w ciąży i w okresie poporodowym zapewnia się kontakt z dietetykiem i możliwość przeprowadzenia konsultacji obejmującej:

1) przeprowadzenie wywiadu żywieniowego;

2) omówienie i wyjaśnienie najważniejszych zasad dotyczących żywienia kobiet w ciąży i kobiet karmiących;

3) przekazanie informacji o możliwości uzyskania porad dietetycznych w okresie poszpitalnym w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej, zwany dalej „NCEŻ”, prowadzonym przez Instytut Żywności i Żywienia.

Świadczeniodawca zapewnia dyżur dietetyka co najmniej dwa razy w tygodniu przez 3 godziny. Kobiety w ciąży i w okresie poporodowym są informowane o możliwości takich konsultacji.

Opieka dietetyka obejmuje również okres przebywania poza szpitalem. Przewiduje się możliwość kierowania pytań do szpitalnego dietetyka drogą elektroniczną w okresie minimum 2 miesięcy po porodzie.

(Źródło: NFZ/ oprac. ASM/ Foto: pixabay.com/ pregnancy)

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    gość 2020-01-14 15:53:11

    Wystarczy podnieść stawkę o 10 zł na dzień i zwrócić baczniejszą uwagę na intendentów zaopatrujących w produkty kuchnie szpitalne . Nigdy ŻADNI pośrednicy-cateringi !!!!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do