Reklama

Dieta zapewniająca równowagę

07/04/2015 15:44


Zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa organizmu to przypadłość dotykająca wiele osób. Problem w tym, że objawy zakwaszenia – uczucie zmęczenia, brak łaknienia, migreny, senność czy apatię często mylimy z innymi dolegliwościami, przez co nie jesteśmy w stanie wyeliminować podstawowej przyczyny naszych kłopotów zdrowotnych. By to zmienić, warto uważniej przyjrzeć się swojej diecie, bowiem duży wpływ na zakwaszenie organizmu mają spożywane produkty żywnościowe.

Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu to stan, w którym zachowany jest właściwy stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych warunkujący ich odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych.

Nagromadzenie we krwi zbyt dużych ilości substancji o charakterze kwaśnym (równowaga kwasowo-zasadowa przesunięta w kierunku niższych wartości pH) nazywa się kwasicą (acidozą). Z kolei zaburzenia charakteryzujące się wzrostem pH to zasadowica (alkaloza).

Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej odnosi się zatem tak naprawdę do zapewnienia odpowiedniego stężenia jonów wodorowych (H+).

Problem w tym, iż osiągnięcie owej równowagi nie należy do zadań prostych, gdyż na skutek ciągłej przemiany materii nasz organizm ma tendencję do zakwaszania lub alkalizowania ustroju – opisuje Remigiusz Filarski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Zagrożenia dla zdrowia

O tym, że problemu tego nie warto lekceważyć, dobitnie przekonują zagrożenia związane z brakiem odpowiednich proporcji kationów i anionów.

Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej mogą mieć bowiem ogólnoustrojowe konsekwencje polegające na zmniejszeniu syntezy białek i wzroście ich rozpadu, uwalnianiu wapnia z kości, wydalaniu z moczem magnezu i wapnia. Ponadto niekiedy dochodzi do zmian sekrecji niektórych hormonów: wzrostu, wydzielania kortyzolu i aldosteronu oraz spadku wydzielania wolnej tyroksyny i tyroniny.

W niektórych przypadkach występuje również utrudnione wiązanie tlenu przez hemoglobinę oraz przesunięcie jonów potasowych z wnętrza komórek do przestrzeni pozakomórkowej. Efektem tego może być upośledzenie kurczliwości mięśnia sercowego, zaburzenia rytmu serca, a nawet zatrzymanie krążenia – przestrzega przedstawiciel Centrum Dietetyki Stosowanej.

Nie ma z kolei wystarczających dowodów, aby stwierdzić, że zakwaszenie organizmu jest bezpośrednią przyczyną nadwagi. Choć oczywiście zjawisko to często współwystępuje z zakwaszeniem. Produkty zakwaszające są wysokokaloryczne i właśnie ta ich cecha powoduje nadwagę ale nie odpowiada za nią w sposób bezpośredni. Dlatego warto rozróżnić co jest skutkiem a co przyczyną sytuacji, aby nie dać się zwieść zapewnieniom, że suplement alkalizujący organizm rozwiąże nasz problem z nadmiarem masy ciała.

Opisywane zaburzenia skutkują również niecharakterystycznymi objawami klinicznymi (np. uczuciem zmęczenia, obniżeniem zdolności wysiłkowych, brakiem łaknienia, migrenami, sennością, apatią, zmianami skórnymi czy kamicą nerkową), które często mylimy z innymi przypadłościami.

Przyczyny zaburzeń

Przyczyn zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej może być wiele. Wśród nich znajdują się m. in. choroby oraz dysfunkcje organizmu – takie, jak zmiany w płucach czy w aparacie mięśniowo-szkieletowym układu oddechowego lub nieprawidłowości w krążeniu płucnym.

Kwasica metaboliczna może zaś występować przy cukrzycy, nadczynności tarczycy, alkoholizmie, zaburzeniach czynności wątroby oraz niewydolności nerek – wyjaśnia dietetyk Radosław Majewski.

Duży wpływ na występowanie acidozy lub alkalozy ma także nasza dieta. Produkty żywnościowe, które spożywamy, charakteryzują się bowiem różną zawartością pierwiastków kwaso‐ i zasadotwórczych, oddziałując w ten sposób na ich proporcje w naszym organizmie.

Dieta dla równowagi

Co zatem należy jeść, by zapewnić sobie prawidłową równowagę kwasowo-zasadową?

Do pierwiastków kwasotwórczych zalicza się siarkę, fosfor, chlor i krzem. Spośród składników odżywczych zakwaszająco działają więc białka i tłuszcze obecne w mięsach, drobiu, rybach, jajach i produktach zbożowych. Z kolei wśród pierwiastków zasadotwórczych znajdują się przede wszystkim potas, sód, wapń i magnez. Ich źródłem są głównie warzywa i owoce – wylicza ekspert z Centrum Dietetyki Stosowanej.

Pamiętajmy przy tym, iż zdolność zasadotwórcza jadłospisu mieszanego (czyli łączącego w sobie wyroby mięsne i warzywa) jest zdecydowanie słabsza, niż zdolność kwasotwórcza. By zatem uniknąć dysproporcji w organizmie zaleca się zwiększenie spożycia owoców i warzyw.

Z całą pewnością powinniśmy się też wystrzegać diet polegających na głodzeniu się oraz opartych o spożywanie głownie produktów białkowych – te bowiem w istotny sposób podnoszą ryzyko zakwaszenia organizmu.

(JM)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do