Śledziki nie mają się czego wstydzić. Więcej. Śledzia trzeba promować. Stąd III Wielkie Białostockie Śledzikowanie.
W programie zapowiadającej się fajnie imprezy przewidziane są:
- konkurs kulinarny na „Najlepszą potrawę ze śledzia”
- konkurs na „Najlepszy destylat na Podlasiu”
- konkurs plastyczny dla dzieci – „Co ma śledź do Białegostoku”
- warsztaty kulinarne dla młodzieży „Śledź wszystko może” – prowadzi Sebastian Gołebiewski
- gawęda - Śledź w Białymstoku (Andrzej Lechowski)
- pokaz kulinarny sushi ze śledzi
- gawęda – Śledź w kuchniach świata (Andrzej Fiedoruk)
- konkurs śledzikowania – występ pani Krystyny Korolczuk
- ze świata śledzi – ciekawostki o śledziach czyta Ryszard Doliński
- występ zespołu szantowego
- ogłoszenie wyników konkursu „Na najlepszy podlaski destylat”
- ogłoszenie wyników na „Najlepszą potrawę ze śledzia”
- gawęda „Śledzik lubi pływać?” Andrzej Fiedoruk
- wspólna konsumpcja nagrodzonych potraw
Honorowymi gośćmi tej jakże szlachetnej imprezy będą: Piotr Bikont, Hanna Szymanderska oraz prezes Polskiej Akademii Smaku Jan Babczyszyn.
Komentarze opinie