Ryby zawierają w sobie wiele drogocennych dla zdrowia składników. Powinniśmy jadać je raz lub dwa razy tygodniowo.
Podstawowy skład ryb to woda, tłuszcz i białko. Chude ryby (dorsz, morszczuk, szczupak) zawierają do 1 proc. tłuszczu, średnio tłuste (karp, płotka, karmazyn, ostrobok) do 5 proc., zaś tłuste (halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprotki, śledź, węgorz) - ponad 5 proc. Rekordzista to węgorz - jest w nim niemal 26 proc. tłuszczu.
Ryby to niewątpliwie bogate źródło korzystnych dla naszego serca kwasów tłuszczowych omega-3. Ich niedobór w diecie sprzyja miażdżycy naczyń, chorobom serca, udarom mózgu, niewydolności nerek i schorzeniom stawów.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są nam niezbędne do życia, a że nasz organizm nie potrafi wyprodukować ich sam, musimy mu ich dostarczać wraz z żywnością. 100 g śledzia zawiera przeciętnie więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż zalecana przez dietetyków dzienna dawka. Dzięki temu spożycie takiej ilości śledzia pokryje zapotrzebowanie zdrowej dorosłej osoby mniej więcej na trzy dni.
Tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela zawierają dużo korzystnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Tłuszcz zawarty w rybach nie powinien więc odstraszać osób dbających o linię, bo jest to zdrowy tłuszcz. Kwasy omega-3 odgrywają bardzo ważną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Wspomagają krążenie krwi, obniżają ciśnienie oraz poziom triglicerydów we krwi, a także zmniejszają ryzyko zawału. Badania naukowe dowodzą również, że spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga zwalczać depresje i napady agresji. Natomiast choroba Alzheimera i demencja starcza wiążą się ze zbyt niskim poziomem niektórych kwasów omega-3 we krwi.
Ryby warto jeść nie tylko z uwagi na ich zdrowy tłuszcz. Te morskie zawierają także wiele innych korzystnych dla naszego organizmu składników, na przykład witaminy A, D i E, a także związki mineralne, w tym jod.
Kupując ryby, należy koniecznie sprawdzić, czy są świeże. Świeża ryba ma charakterystyczny dla gatunku zapach, oczy wypukłe i przejrzyste; przylegającą do skóry lśniącą łuskę, jasnoczerwone skrzela bez śluzu, a mięso - jasnoróżowe.
Komentarze opinie