Kasza na śniadanie? Czemu nie! Na pierwszy posiłek dnia proponujemy kaszę orkiszową z dodatkiem rumianego boczku, aromatycznej cebulki oraz jajka na miękko. To zdrowe i pożywne śniadanie zapewni mnóstwo energii! Smacznego.
Składniki (2 porcje):
- 100g kaszy orkiszowej (np. marki Halina)
- 100g boczku pokrojonego w średnią kostkę
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 50g masła
- 1 szczypiorek drobno posiekany
- 2 jajka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka gotujemy na miękko – w zależności od wielkości jajka od 3,5 do 5 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy boczek, powinien się odrobinę zarumienić. Do podsmażonego boczku dajemy cebulę i smażymy przez minutę, następnie dodajemy czosnek i dymkę. Patelnie ściągamy z ognia.
Boczek, cebulę, czosnek i dymkę mieszamy z kaszą, masłem i szczypiorkiem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na miękko. Smacznego!
(BL)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie