Reklama

Kotlety ziemniaczane w kilku odsłonach

04/08/2013 08:00
Kulinarny recykling nie musi być domeną tylko i wyłącznie wiecznie głodnych studentów, których grosz się nie trzyma i nieraz muszą chwytać się ułańskiej iście fantazji kuchennej, by zapełnić żołądki. Czasem warto skorzystać z tego, co zostaje nam po obiedzie, albo przygotować tego czegoś więcej właśnie z myślą o takim recyklingu.

Przykładem może być ziemniaczane puree. Ileż to razy zdarzyło się nam, że po dokończonej uczcie w garnku zostawały nam ziemniaki. Nie jesteśmy skazani na marnotrawstwo, z powodzeniem możemy je sensownie wykorzystać. Najlepszym sposobem jest zrobienie z nich ziemniaczanych kotletów, które możemy podać z wieloma rożnymi sosami. Poniżej znajdziecie przepis – najpierw na same kotlety, a później sosy, które doskonale do nich pasują.

Składniki na kotlety:
- ugotowane ziemniaki
- mąka pszenna
- jajka
- olej
- sól i pieprz

Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, maltretujemy tłuczkiem, lub wrzucamy do maszynki do mięsa. Dodajemy jajko – mniej więcej jedno na kilogram ziemniaków. Potem mąkę o masie około 1/4 masy ziemniaków. Pamiętajmy, że mąka utwardzi nasze kotlety – zależnie od preferencji możemy więc jej ilość zredukować, lub powiększyć. Masę doprawiamy, po czym wyrabiamy. Z masy formujemy kotlety, które uprzednio obtoczywszy w tartej bułce, smażymy aż staną się rumiane. Pyszne są i w takiej formie, ale pójdźmy za ciosem i zaproponujmy kilka sosów, z dodatkiem których z pewnością staną się stołowym objawieniem.

SOS PIECZARKOWY:

- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1,5 łyżki masła
- ok. 1 szklanka bulionu
- 2-3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- koperek (świeży, lub suszony)

Pieczarki kroimy w talarki, a cebulę w kostkę. Smażymy na maśle, zalewamy bulionem, redukujemy bulion i zabielamy śmietaną. Pod koniec gotowania dodajemy koperek.

SOS POMIDOROWY:

- puszka krojonych pomidorów, ok. 400 g
- 3 ząbki czosnku
- oregano, tymianek i bazylia
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie pasta pomidorowa do zaostrzenia smaku

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy się zarumieni, przez sitko przecieramy pomidory i dodajemy na patelnię. Podgrzewamy na wolnym ogniu i przyprawiamy. Voilla!

SOS SEROWY Z CHILLI:

- 2-3 papryczki chilli (z nasionami będą bardziej pikantne)
- pół litra mleka
- 150 ml śmietany
- ser typu cheddar (ważne by nie był tłusty)
- gałka muszkatałowa
- sól
- pieprz

Mleko podgrzewamy mleko ze śmietaną. Nie pozwalamy im wrzeć. W gorącym mleku rozpuszczamy ser i pozwalamy podgrzać się w nim posiekaną drobno chilli. Doprawiamy.

SOS CZOSNKOWY:

- 200g majonezu
- 200g śmietany
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier, zioła

Czosnek przepuścić przez praskę i zmieszać z majonezem i śmietaną. Przyprawić. Zamieszać wszystko dokładnie i odstawić do lodówki na około godzinę.

(PW)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do