Reklama

Kuchnia nie tylko dla orłów, cz. 5 - Barszcz ukraiński

15/11/2013 16:00


Dziś typowo polska potrawa. Tak jak ryba po grecku, fasolka po bretońsku czy pierogi ruskie... Jest tak sycąca, że może zastąpić cały obiad. Pyszna, doskonała na zimne dni. Trochę wymaga od nas pracy, ale ten wyjątkowy smak wynagrodzi wszystkie trudy. Prawdziwa polska zupa, czyli…

Barszcz ukraiński


Składniki:
- 1 litr bulionu (czyli czystego rosołu – wystarczy zostawić sobie odrobinę jako koncentrat i zamrozić, potem dodawać do innych zup)
- 4-5 średnich buraków
- 2-3 marchewki
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- fasola biała Jaś (może być z puszki, odcedzona i wypłukana)
- śmietana 18% (jak najbardziej naturalna, bez chemicznych dodatków, olejów, świeża)
- oliwa/olej rzepakowy
- kilka grzybków suszonych, lubczyk, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier
- natka pietruszki


Fasolę (suchą) namaczamy na noc, następnie gotujemy do miękkości. Buraczki gotujemy i studzimy. Marchew i buraczki ucieramy na tarce o średnich oczkach. Bulion podgrzewamy w dużym naczyniu. Jednocześnie na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy przez chwilę buraczki. Podsmażone – wrzucamy do bulionu. Tak samo robimy z marchwią – podsmażamy chwilę, a gdy się zeszkli – dodajemy czosnek, śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zwarzyła. Następnie dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, mieszamy i przelewamy całość do bulionu i buraczków. Do zupy dodajemy przyprawy, sól, cukier i fasolę (można dodać także pokrojone: ziemniaki i kapustę). Gotujemy ok. godzinę, przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Z kromką razowego chleba mamy obiad z głowy!


(RS, foto: Kagor)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do