Barszcz ukraiński
Składniki:
- 1 litr bulionu (czyli czystego rosołu – wystarczy zostawić sobie odrobinę jako koncentrat i zamrozić, potem dodawać do innych zup)
- 4-5 średnich buraków
- 2-3 marchewki
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- fasola biała Jaś (może być z puszki, odcedzona i wypłukana)
- śmietana 18% (jak najbardziej naturalna, bez chemicznych dodatków, olejów, świeża)
- oliwa/olej rzepakowy
- kilka grzybków suszonych, lubczyk, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier
- natka pietruszki
Fasolę (suchą) namaczamy na noc, następnie gotujemy do miękkości. Buraczki gotujemy i studzimy. Marchew i buraczki ucieramy na tarce o średnich oczkach. Bulion podgrzewamy w dużym naczyniu. Jednocześnie na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy przez chwilę buraczki. Podsmażone – wrzucamy do bulionu. Tak samo robimy z marchwią – podsmażamy chwilę, a gdy się zeszkli – dodajemy czosnek, śmietanę i energicznie mieszamy, aby się nie zwarzyła. Następnie dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, mieszamy i przelewamy całość do bulionu i buraczków. Do zupy dodajemy przyprawy, sól, cukier i fasolę (można dodać także pokrojone: ziemniaki i kapustę). Gotujemy ok. godzinę, przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Z kromką razowego chleba mamy obiad z głowy!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie