Napój z podpiwka, Pieróg wigierski i Ser owocowy „Oboliu Suris” to tylko niektóre z nagrodzonych produktów tegorocznej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Ponad 120 produktów regionalnych można było podziwiać i smakować w Białymstoku w czasie XIII edycji finału wojewódzkiego konkursu, który odbyła się w czwartek 22 sierpnia w kawiarni "Eida"
Konkurs ma na celu wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które zmierzą się w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra FOOD w Poznaniu.
Kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów naszego regionu, który warto pielęgnować i wykorzystać jako atut rozwojowy. Organizatorzy konkursu mają nadzieję, że uda nam się uratować przed zapomnieniem kolejne kulinarne perełki, które dołączą do zarejestrowanych w województwie podlaskim produktów tradycyjnych takich jak, między innymi: Ogórek Herbowy z Kruszewa, Ser Koryciński, Ser z Wiżajn, Ser Narwiański, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kumpia Wieprzowa z Komina, Kindziuk z Puńska, Kiszka Ziemniaczana, Chleb Żytni Wolski, Miód z Sejneńszczyzny, Lipiec Białowieski, Mrowisko czy też Makowiec z Ejszeryszek.
W tym roku w konkursie bierze udział 78 wystawców.
Komentarze opinie