Reklama

Kulinarne dziedzictwo Podlasia

23/08/2013 10:45
Napój z podpiwka, Pieróg wigierski i Ser owocowy „Oboliu Suris” to tylko niektóre z nagrodzonych produktów tegorocznej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

Ponad 120 produktów regionalnych można było podziwiać i smakować w Białymstoku w czasie XIII edycji finału wojewódzkiego konkursu, który odbyła się w czwartek 22 sierpnia w kawiarni "Eida"

Konkurs ma na celu wyłonienie najciekawszych produktów tradycyjnych, które zmierzą się w ogólnopolskim finale podczas targów Polagra FOOD w Poznaniu.

Kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów naszego regionu, który warto pielęgnować i wykorzystać jako atut rozwojowy. Organizatorzy konkursu mają nadzieję, że uda nam się uratować przed zapomnieniem kolejne kulinarne perełki, które dołączą do zarejestrowanych w województwie podlaskim produktów tradycyjnych takich jak, między innymi: Ogórek Herbowy z Kruszewa, Ser Koryciński, Ser z Wiżajn, Ser Narwiański, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kumpia Wieprzowa z Komina, Kindziuk z Puńska, Kiszka Ziemniaczana, Chleb Żytni Wolski, Miód z Sejneńszczyzny, Lipiec Białowieski, Mrowisko czy też Makowiec z Ejszeryszek.

W tym roku w konkursie bierze udział 78 wystawców.

(elia)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do