Reklama

Latem nic tak nie smakuje jak zupa owocowa z lanymi kluseczkami

30/07/2024 08:07

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i owocowej nuty. Zupa na bazie truskawek, gruszek i jabłek z lanymi kluseczkami to lekka, prosta w przygotowaniu i pożywna propozycja w sam raz na wakacyjny czas.

Składniki (6-8 porcji):

• 1 litr wody Mama i ja

• 250 g truskawek

• 1 gruszka

• 1 jabłko

• 50 g malin

• 2-3 śliwki

• 1-2 goździki

• sok z połowy cytryny

• 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie, do smaku)

Lane kluseczki:

Składniki:

• 1 jajko

• 4 płaskie łyżki mąki pszennej uniwersalnej

• 1 łyżka wody Mama i ja

• szczypta soli

Wykonanie:

1. Do garnka wlej wodę i dodaj umyte i oczyszczone owoce pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj sok z cytryny, goździki i cukier do smaku.

2. Gotuj 8-10 minut na średnim ogniu.

3. Lane kluseczki przygotuj mieszając rózgą jajko z mąką i szczyptą soli. Dodaj wodę, jeśli masa jest zbyt gęsta. Powinna być dość lejąca, aby łatwo, za pomocą łyżki, wlewać ją do zupy.

4. Na 2 minuty przed końcem gotowania zupy, dodaj lane kluseczki.

(Źródło i foto: https://wodadladziecka.pl /oprac. KA)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do