A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i owocowej nuty. Zupa na bazie truskawek, gruszek i jabłek z lanymi kluseczkami to lekka, prosta w przygotowaniu i pożywna propozycja w sam raz na wakacyjny czas.
Składniki (6-8 porcji):
• 1 litr wody Mama i ja
• 250 g truskawek
• 1 gruszka
• 1 jabłko
• 50 g malin
• 2-3 śliwki
• 1-2 goździki
• sok z połowy cytryny
• 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie, do smaku)
Lane kluseczki:
Składniki:
• 1 jajko
• 4 płaskie łyżki mąki pszennej uniwersalnej
• 1 łyżka wody Mama i ja
• szczypta soli
Wykonanie:
1. Do garnka wlej wodę i dodaj umyte i oczyszczone owoce pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj sok z cytryny, goździki i cukier do smaku.
2. Gotuj 8-10 minut na średnim ogniu.
3. Lane kluseczki przygotuj mieszając rózgą jajko z mąką i szczyptą soli. Dodaj wodę, jeśli masa jest zbyt gęsta. Powinna być dość lejąca, aby łatwo, za pomocą łyżki, wlewać ją do zupy.
4. Na 2 minuty przed końcem gotowania zupy, dodaj lane kluseczki.
(Źródło i foto: https://wodadladziecka.pl /oprac. KA)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie