Wiosna przyniosła nam nowalijki. Ale sezon na piękne warzywa nadal trwa. Idealnym pomysłem na letnie wieczory może być lekka zupa z cukinii. Szczególnie że jest również tania.
Kupujemy dwie większe, lub trzy mniejsze cukinie. Obieramy je i kroimy w kostę, po czym na maśle przesmażamy je razem z dwiema-trzema pokrojonymi w piórka cebulkami i dwoma-trzema ząbkami czosnku. W garnku podgrzewamy odrobinę oleju, na którym delikatnie zasmażamy koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Cukinię i cebulę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, ewentualnie wodą z dodatkiem kostki rosołowej. Obieramy trzy-cztery ziemniaki i kroimy w drobną kostkę – w ten sposób szybciej się rozgotują. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękną. Jeśli gustujemy w zupach-kremach całość możemy zblendować. Całość zabielamy śmietaną i doprawiamy ziołami, które nadadzą świeżość: doskonale sprawdzi się tu bazylia, albo mięta. Oraz odrobina tymianku, który idealnie podkreśli smak ziemniaków.
Podajemy z grzankami z masłem czosnkowym i ziołami. Smacznego!
Komentarze opinie