
Ponad 8 milionów złotych otrzyma Uniwersytet Medyczny w Białymstoku na badania żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna to obecnie jeden z najbardziej obiecujących kierunków badań łączących medycynę i rolnictwo. Chodzi o produkcję preparatów, przetworów, a nawet dań z żywności, które pozwalają nie tylko prowadzić zdrowy styl życia, ale mogą podtrzymać zdrowie konsumenta, a nawet być traktowane jako lekarstwo lub element kuracji.
UMB otrzymało wielomilionowy grant z Agencji Badań Medycznych. Białostocka uczelnia otrzymała ponad 8,5 miliona złotych i zajęło pierwszą lokatę wśród 224 projektów złożonych do Agencji Badań Medycznych. Projekt naukowców noszący nazwę „Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe” otrzymał maksymalną liczbę punktów.
Szczegóły:
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie