Reklama

Najłatwiejsza szarlotka świata

03/02/2013 13:00
Nie ma mowy, żeby się nie udała.

Przepis na nią jest naprawdę niewiarygodny. Bez zagniatania, bez miksera, bez ucierania. Niemożliwe? A jednak!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1 szklanka kaszy manny
1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła
Mąkę, cukier i kaszę  wymieszać. Podzielić na 3 części.

 

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.

Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy.

Szarlotka ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.

Smacznego!

 
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Piotr - niezalogowany 2013-02-04 09:21:47

    :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2013-02-04 09:18:01

    A ja już zrobiłam i rzeczywiście wyszła pyszna! I jaka prosta w wykonaniu!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Anka - niezalogowany 2013-02-03 13:10:22

    A zrobię jutro z Waszego przepisu i opiszę co mi wyszło!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do