Reklama

Ocet niejedno ma imię

24/04/2016 08:09


Ocet malinowy, mirabelkowy, balsamiczny, a może z orzechów włoskich? Idealny do sałatek, pieczeni, marynat, a nawet jako dodatek do ciast. Zwany przez wielu „darem natury”, poprawia nie tylko smak potrawy, ale także procesy trawienne organizmu. Z pewnością warto mieć go w swojej kuchni – a oto odpowiedź dlaczego.

Dla zdrowia i smaku

Historia octu ma już około 5 000 lat – z jego właściwości korzystano w odległej starożytności. Stosowano go jako przyprawę, lekarstwo oraz – po rozcieńczeniu wodą – podawano jako orzeźwiający napój. Współcześnie ocet również ma szereg zastosowań. Stosowany z umiarem nie tylko podkreśla smak potraw, ale także zwiększa ich walory zdrowotne – pobudza procesy trawienne, odtruwa i odkwasza organizm. To także niezastąpiony dodatek w każdej kuchni. Ocet posiada właściwości konserwujące, ponieważ zapobiega psuciu się żywności. Z powodzeniem wykorzystuje się go w sosach, przy wytwarzaniu majonezu, czy też popularnego vinegrette. Jest także jednym z podstawowych składników większości domowych przetworów i marynat do mięs. Warto zawsze mieć go pod ręką, ponieważ mięso zamarynowane w przyprawach i occie staje się bardziej kruche i soczyste.

Różne rodzaje octu

Ocet powstaje w wyniku fermentacji, jego bazą najczęściej są owoce, a także ryż, cukier i miód. Choć możemy przygotować go sami, zostawiając na około 2 tygodnie otwartą butelkę z winem owocowym lub wytrawnym, to w sklepach znajdziemy także gotowe produkty np. marki Kuhne, które możemy kupić poprzez stronę internetową www.sklep.smacznego.pl. Wśród propozycji firmy znajdują się m.in.:

Ocet Mirabelka – ten ocet o delikatnym smaku dojrzałej mirabelki stworzony jest, by zdobić najlepsze sałatki, wykwintne desery oraz świeże owoce. Idealnie pasuje również jako dodatek do koziego sera.
Ocet Malina – smak dojrzałych malin sprawia, że ten łagodny i aromatyczny ocet idealnie komponuje się z owocami i zielonymi sałatkami. Jego delikatny aromat sprawi, że nie będziemy mogli oprzeć się jego magii.
Ocet Orzech Włoski – niesamowite połączenie delikatnego octu z orzechem włoskim tworzy ten uwodzicielski smak, który z pewnością przełamie rutynę w każdej kuchni. Jest idealnym dodatkiem do świeżych owoców i zielonych sałatek. Z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do zup i sosów.
Ocet Białe Wino – ocet na bazie białego wina z bukietem winogron z Toskanii. Ma jasnożółty kolor i dość łagodny smak. Zalecany jest do przygotowywania potraw, w których ważny jest pełny, winny smak.
Ocet Exquisit Ziołowy – powstaje dzięki połączeniu tradycyjnego octu spirytusowego z aromatycznym octem winnym. Najdelikatniejsze receptury, odpowiednio długi stopień dojrzewania, uszlachetnienie smaku bukietem wyszukanych win, a także delikatny i wyrafinowany smak czynią codzienny posiłek prawdziwym kulinarnym przeżyciem. Idealny jako dopełnienie mięs i sałat.

Każdy rodzaj octu ma swoje właściwości i smak, który pasuje do odpowiedniego rodzaju żywności. Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania z wykorzystaniem tego specyfiku.



Kurczak w occie balsamicznym

Składniki:

5 kg piersi z kurczaka
120 ml octu balsamicznego (np. marki Kuhne)
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
garść listków świeżej bazylii
przyprawy: sól czosnkowa, oregano, rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:

Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 5 cm. Piersi z kurczaka obtaczamy czarnym pieprzem i solą czosnkową. Cebulę kroimy na cienkie plasterki i rumienimy na małym ogniu. Porcje kurczaka smażymy z obu stron. Tak przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pomidory, ocet balsamiczny i przyprawy. Naczynie kładziemy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią.

Sałatka z truskawkami, sezamem i octem mirabelkowym

Składniki:

mix sałat (jedno opakowanie)
garść dojrzałych truskawek
1 świeży ogórek
3 łyżeczki sezamu
4 łyżeczki mirabelkowego octu balsamicznego (np. marki Kuhne)

Przygotowanie:

Sałatę wrzucamy do wysokiej miski, ogórka obieramy i kroimy na cząstki. Dodajemy pokrojone na połówki truskawki. Sezam prażymy na suchej patelni, po czym dodajemy go do sałatki i mieszamy. Gotową sałatkę skrapiamy octem mirabelkowym.

(BL)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do