Reklama

Opakowanie przyszłości, zamiast wyrzucić do kosza, zjesz

08/01/2016 08:08


Polak rocznie wyrzuca średnio 400 opakowań foliowych. Rośnie góra śmieci, a wraz z nią potrzeba stosowania opakowań przyjaznych środowisku. Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom społecznym i proponują opakowania wytwarzane z warzyw, jadalne i niewidzialne oraz same informujące o terminie przydatności żywności znajdującej się w środku.

„Inteligentne” opakowanie łączy w sobie wiele funkcji, które obecnie występują jednostkowo. Musi informować o składzie, producencie czy terminie spożycia produktu, ale też spełniać normy ekologiczne i bezpieczeństwa. Oprócz tego – co najważniejsze dla wytwórców – powinno być tanie w produkcji.

Jest wiele pomysłów, czym zastąpić plastikowe opakowania. Proponuje się wykorzystywanie między innymi źródeł odnawialnych, np. warzyw: ziemniaków, kukurydzy czy trzciny cukrowej. Tego rodzaju pojemniki wyglądają niemal tak samo jak plastikowe i mają podobne właściwości, ale łatwiej je zutylizować.

Innym pomysłem jest wytwarzanie opakowań jadalnych, a niewidocznych dla ludzkiego oka. Produkty chroniłaby warstwa powstała z biopolimerów pochodzenia naturalnego. Takie rozwiązanie zupełnie wyeliminowałoby problem powstawania śmieci – mówi serwisowi infoWire.pl Grzegorz Gawroński, starszy konsultant w firmie Staufen Polska, Doradztwo. Akademia. Inwestycje.

Często, gdy nie mamy pewności, czy dany produkt nadaje się jeszcze do spożycia, umieszczamy go w koszu. W ten sposób 33% dobrej żywności na całym świecie jest błędnie spisywane na straty.

- To nieumyślne marnotrawstwo mogłyby powstrzymać „inteligentne” opakowania, które informowałyby o aktualnym stanie produktu – zauważa ekspert.

(Źródło: infowire.pl/ oprac. Kalina/ Foto: Flickr.com/ Dread Pirate Roberts)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do