Syberia to piękny i tajemniczy zakątek Ziemi. Pełna bogactw naturalnych, dzikich zwierząt oraz miejsc gdzie przyroda występuje niemal w pierwotnym stanie. Posiadając odpowiednią wiedzę możemy z tych darów czerpać całymi garściami.
A co dla człowieka jest najważniejsze, bez czego na pewno nie przeżyje? Oczywiście pożywienie. Syberia jest jak wielka spiżarnia, która oferuje swoje skarby każdemu, kto wie czego szukać. Jagody, maliny lub grzyby świeże albo suszone to delikatesy, które możemy znaleźć dosłownie pod nogami. Nawet ze zwykłej pokrzywy i odrobiny dzikiego czosnku da się wyczarować prawdziwą zupę.
W niedzielę 29 czerwca o godzinie 13.00 zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na syberyjskie warsztaty kucharskie. Na początku Pani E. Pirożnikow opowie roli pożywienia pozyskiwanego z natury przez polskich zesłańców na Sybir. Następnie uczestnicy będą mogli przygotować zupę z pokrzywy, spróbować herbaty z igieł sosnowych czy suszonych owoców. Dobra zabawa i niezapomniane wrażenia kulinarne gwarantowane!
niedziela 29 czerwca, Sala Rycerskaj Muzeum Wojska w Białymstoku ul. J. Kilińskiego 7. Wiek uczestników nieograniczony. Czas trwania zajęć dwie godziny. Wstęp bezpłatny.
Komentarze opinie