Reklama

S.O.S. do grilla – z czym podawać przysmaki z rusztu?

17/07/2016 13:15


Sezon grillowy to czas pełen smaku i aromatu. Z niejednego ogródka pachnie pieczoną kiełbaską, aromatyczną karkówką lub szaszłykiem. Przysmaki z rusztu najlepiej podawać w towarzystwie pysznych dodatków. Charakterystyczny smak musztardy, ketchupu czy sosu czosnkowego znany jest każdemu, dlatego w tym sezonie warto spróbować ciekawego rozwiązania jakim są smakowite sosy. Sos Barbecue, Salsa, a może Steak? Możliwości jest wiele.

Z sosem smakuje lepiej!

Większość z nas nie wyobraża sobie grillowanych potraw bez smakowitych sosów. Jednak na naszych stołach najczęściej pojawiają się jedynie ketchup i musztarda, czasem sięgamy także po sos czosnkowy. Tymczasem przyrządzane z rozmaitych świeżych warzyw sosy są idealnym dopełnieniem wielu grillowych przysmaków.

Tego lata marka Kuhne namawia na wykorzystanie aromatycznych sosów, które dodadzą każdej potrawie wyraźnego charakteru . Wśród propozycji marki znajdują się m.in.:

Sos Steak – smaku tego sosu nie da się pomylić z żadnym innym. To prawdziwe bogactwo warzyw z delikatnym aromatem zielonego pieprzu oraz owoców mango. Niezastąpiony przy serwowaniu steków. Idealny również do potraw smażonych i grillowanych, do kotletów, hamburgerów oraz kebaba. Można go podawać również na gorąco.

Sos Barbecue – jeśli szukasz dodatku, który nada potrawie moc i charakter Sos Barbecue to idealne rozwiązanie. Wyjątkowy sos o korzennym smaku, z typowo amerykańskim aromatem dymu grillowanego.   Idealny do steków z ziemniakami pieczonymi w folii, pieczoną lub grillowaną kukurydzą i do wszelkiego rodzaju grillowanego mięsa. Wyjątkowy dodatek, który zamieni każde danie w aromatyczną przygodę.

Sos Salsa – esencja kuchni meksykańskiej. Klasyczny sos na bazie pomidorów, papryki, cebuli i ziół. Znakomicie nadaje się do wszelkiego rodzaju potraw pieczonych i grillowanych. Doskonały do mięs, kiełbasek z grilla, steków oraz przyprawiania ryżu i makaronu. Bardzo dobrze sprawdza się jako dip. Jego intensywny smak i aromat nadadzą każdej potrawie niepowtarzalnego charakteru. Sos Salsa znajdziemy w dobrych sklepach.



Przykładowe przepisy

Warto skorzystać z letniej pogody i zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Oto garść inspiracji na smakowite dania z grilla z dodatkiem pysznych sosów.

Kolorowe szaszłyki

Składniki:

200 g piersi z kurczaka
4-6 łyżek sosu (np. Salsa, butelka 250 ml)
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 cukinia
Oliwa
przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w kawałki, cukinię w niezbyt grube plastry. Na wykałaczki nadziać na przemian warzywa i mięso. Szaszłyki posmarować oliwą, a następnie grillować. Gotowe przekąski skropić sokiem z cytryny i doprawić. Szaszłyki podawać z sosem Salsa np. marki Kuhne.

Chrupiące warzywa z rusztu

Składniki:

4-6 łyżek sosu Barbecue (np. marki Kuhne)
1 cukinia
400 g brokułu
1 papryka
garść pieczarek
1 łyżka oliwy
przyprawy: pieprz i sól

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na różyczki. Pieczarki kroimy na połówki, paprykę w kostkę, a cukinię w plastry. Warzywa doprawiamy, polewamy oliwą i układamy na tacy aluminiowej. Grillujemy, aż będą miękkie. Podajemy z sosem Barbecue np. marki Kuhne.

(BL)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do