Słoiki poszły w ruch. I nie jest tu mowa o naszych kochanych przyjezdnych z wsi lub mniejszych miasteczek. Mowa o prawdziwych słoikach, w które pakujemy właśnie wszystko, co się tylko da.
75% polskich gospodarstw domowych przygotowuje przetwory na zimę. Przeważnie korzystamy z przepisów uzyskanych od rodziców i dziadków. Ale przepisów całą masę można dziś znaleźć w sieci. Lokalne ryneczki, a zawłaszcza giełdę rolno – towarową okupujemy w poszukiwaniu najlepszych produktów, które zapakujemy do słoików. Jeszcze pod koniec lata zaczęło się szaleństwo zapełniania słoików.
Jak by na sprawy nie patrzeć do słoików różne produkty ładują częściej mieszkańcy wsi. Ale i w Białymstoku jest spore grono osób, które już w czerwcu zaczyna z truskawkami. Później w miarę dojrzewania kolejnych owoców, szaleje się w kuchni z porzeczkami, agrestem, śliwkami. Najczęściej jednak mimo słodkości owoców, do słoików pakujemy oczywiście ogórki.
- Ja czekałam na paprykę, bo mam taki fajny przepis na ogórki z papryką. To trzeba taką jakby mizerię zrobić. Świetne to jest zamiast surówki – mówi nam Lucyna, którą spotkaliśmy na giełdzie na Andersa.
- Na zimę przetwory muszą być. Jak człowiek sam zrobi, to przynajmniej wie, że tam żadnej chemii nie ma i nie będzie. Takie ze sklepu to napakowane teraz nie wiadomo czym, aż strach etykiety czytać – mówi z kolei Alicja, którą spotkaliśmy podczas kupowania jabłek. – Kupuję jabłka. Będę z nich robić przecier i dżemy. Wie pani jak dobrze smakuje zimą taki prawdziwy dżem jabłkowy z cynamonem do placków? To przepis jeszcze mojej babci – dodaje.
Część osób z owoców robi jeszcze soki. W sezonie jesienno – zimowym, taki sok domowej roboty, to świetny napój, który pomaga w zachowaniu odporności organizmu. Niektórzy mówią, że domowy sok jest lepszy niż antybiotyk Soki z malin, porzeczki, jabłek, ale także są amatorzy czarnego bzu i mieszanek różnych owoców.
- Polecam zimą pić chociaż raz dziennie czarną herbatę z sokiem z czarnego bzu. Tutaj na giełdzie niestety tego nie mają. Ale u siostry rośnie w ogrodzie, to w buteleczki razem robimy co roku – powiedziała Jadwiga, którą również spotkaliśmy na białostockiej giełdzie rolno towarowej.
Specjalnością polskich domów pozostają jednak ogórki. Drugie miejsce zajmują przetwory z owoców (dżemy, musy, marmolady). Następnie soki, w tym coraz częściej również i z warzyw. Za chwilę, w butelkach, bo raczej nie w słoikach, pojawią się jeszcze prawdziwe i smaczne nalewki.
Komentarze opinie