Reklama

Białostocki szlak kulinarny - warsztaty

10/11/2013 08:00


Zapraszamy na rodzinne warsztaty w ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego. Ich tematem będzie przygotowanie potraw z gęsiny.


O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią stare przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina” czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. Natomiast w Słowniku mitów i tradycji kultury Kopalińskiego, pod hasłem gęś znajdziemy staropolski tekst znakomicie ilustrujący znaczenie gęsi: „Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”.
Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. W listopadzie są one najsmaczniejsze. Dlatego warto to sprawdzić.


Przygotowujemy gęsinę w różnorodnych wydaniach:
-półgąsek pieczony podany na pomarańczowym lustrze z dufinkami i konfiturą wiśniową na winie,
-półgąsek pieczony podany na prowansalskim winnym lustrze z plackami z kaszy gryczanej i sałatką z pieczonych buraków,


Dzieci zadbają o deser czyli, pierogi z masą a’la kutia i kolorowe kruche ciasteczka.


Warsztaty poprowadzi szef kuchni, Konrad Gużewski. Po warsztatach wspólna degustacja przysmaków. Uczestnicy otrzymują Certyfikat Białostockiego Kuchcika i Kartę białostockiego smakosza. Karta Białostockiego smakosza uprawnia do wielu atrakcyjnych zniżek w restauracjach.

Zgłoszenia na warsztaty przyjmujemy do 14 listopada 2013 r. mailowo: [email protected] lub telefonicznie: 85 869 62 58. Liczba miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.


www.bialostockiszlakulinarny.pl

16 listopada. Villa Tradycja, ul. Włókiennicza 5. Godz. 12. Bilety: 20 zł osoby dorosłe, dzieci gratis.

(mat. prasowe)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do