Zapraszamy na rodzinne warsztaty w ramach Białostockiego Szlaku Kulinarnego. Ich tematem będzie przygotowanie potraw z gęsiny.
O tradycji spożywania gęsiny w dawnej Polsce, mówią stare przysłowia „Na świętego Marcina dobra gęsina” czy „Święto Marcina dużo gęsi zarzyna”. Natomiast w Słowniku mitów i tradycji kultury Kopalińskiego, pod hasłem gęś znajdziemy staropolski tekst znakomicie ilustrujący znaczenie gęsi: „Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska: dobre piórko, dobry mech, nie gań mi i miąska”.
Dawniej, 11 listopada, w dniu św. Marcina tradycją było spożywanie gęsiny. W listopadzie są one najsmaczniejsze. Dlatego warto to sprawdzić.
Przygotowujemy gęsinę w różnorodnych wydaniach:
-półgąsek pieczony podany na pomarańczowym lustrze z dufinkami i konfiturą wiśniową na winie,
-półgąsek pieczony podany na prowansalskim winnym lustrze z plackami z kaszy gryczanej i sałatką z pieczonych buraków,
Dzieci zadbają o deser czyli, pierogi z masą a’la kutia i kolorowe kruche ciasteczka.
Warsztaty poprowadzi szef kuchni, Konrad Gużewski. Po warsztatach wspólna degustacja przysmaków. Uczestnicy otrzymują Certyfikat Białostockiego Kuchcika i Kartę białostockiego smakosza. Karta Białostockiego smakosza uprawnia do wielu atrakcyjnych zniżek w restauracjach.
Zgłoszenia na warsztaty przyjmujemy do 14 listopada 2013 r. mailowo: [email protected] lub telefonicznie: 85 869 62 58. Liczba miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
www.bialostockiszlakulinarny.pl
16 listopada. Villa Tradycja, ul. Włókiennicza 5. Godz. 12. Bilety: 20 zł osoby dorosłe, dzieci gratis.
(mat. prasowe)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie