Reklama

Burrito może być także jajeczne. Spróbujcie

03/09/2024 20:07

Burrito to potrawa pochodząca z północnego Meksyku, która powstała na przełomie XIX i XX wieku. Podawana zwykle z jednym lub dwoma składnikami, jej podstawą jest fasola. My proponujemy jajeczną, polsko-meksykańską wersję.

Na temat pochodzenia burrito istnieje kilka teorii. Najbardziej rozpowszechniona i prawdopodobna jest ta o niejakim Juanie Mendezie pochodzącym z północnego meksykańskiego stanu Chihuahua. Sprzedawał on tacos owinięte w pszenną tortillę w  Ciudad Juarez, dzielnicy Bella Vista, tuż przy rzece granicznej Rio Grande, za którą znajduje się amerykańskie miasto El Passo w stanie Teksas. Juan jeździł na osiołku, dlatego jego potrawę zaczęto określać mianem „tacos de burrito” (burrito to po hiszpańsku osioł). Z czasem została tylko nazwa burrito. Dziś meksykańskie miasta i regiony przygraniczne słyną ze sprzedaży tej potrawy, szczególnie stany Sonora i Chihuahua. Burrito zdobyło też ogromną popularność po drugiej stronie rzeki, w USA, gdzie doczekało się własnych wersji.

- Skoro w Teksasie i potem w całych Stanach opracowano tak wiele wersji burrito, to dlaczego nie mieliśmy stworzyć polskiej? - mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Mam nadzieję, że znajdzie u nas wielu fanów, bo jajko to wyjątkowo pożywny dodatek.

Burrito z jajkiem

Składniki na jedną porcję:

4 jaja rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel, 1 tortilla, 100 g salami, 1 łyżka kukurydzy konserwowej, 1 łyżka fasoli konserwowej, gałązka świeżego koperku, 2 łyżki masła, ½ cebuli, 1 ząbek czosnku, szczypta chili w proszku, ½ łyżeczki kolendry w proszku, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka, następnie każde z osobna roztrzepujemy, aby uzyskały lekko płynną formę (ważne, żeby nie spienić!). Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy łyżkę masła. Wylewamy żółtko i równomiernie rozprowadzamy po patelni, solimy, posypujemy kolendrą w proszku i podsmażamy. Co chwilę poruszamy patelnią, aby żółtko nie przywarło do dna. Jak tylko się zetnie, zwijamy je delikatnie do brzegu patelni w rulon. Na pozostałej części wylewamy białko, solimy i czekamy, aż się zetnie. Na czas ścinania się białka możemy przykryć patelnię. Co chwilę poruszamy nią, aby białko nie przywarło do dna, a kiedy się zetnie, zawijamy w nie żółtko. Tworzy się nam dwukolorowy rulon z żółtkiem w środku i białkiem na zewnątrz.

Salami tniemy w wąskie paski i podsmażamy delikatnie na patelni, na ½ łyżki masła, dodając chili w proszku, aż do zarumienienia. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na ½ łyżki masła do zarumienienia.

W międzyczasie dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku i sól. Na tortillę wykładamy kiełbasę, kukurydzę, fasolę, cebulę z czosnkiem, porwaną gałązkę koperku i na to rulon z jaj. Wszystko zwijamy i podgrzewamy chwilę z dwóch stron na suchej patelni grillowej. Smacznego!

(BL)

Aktualizacja: 04/09/2024 14:27
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do