Chilli najlepiej smakuje z ryżem lub plackami z tortilli. Super pasują do niego także kukurydziane chipsy. Idealne dla całej rodziny i dla przyjaciół. Świetnie sprawdzi się na karnawałowej imprezie.
Nie bójmy się pikantnej nazwy chilli. Po hiszpańsku nazwa tego dania oznacza po prostu "papryka z mięsem".
Z chilli jest podobnie jak z bigosem. Odgrzane następnego dnia smakuje jeszcze lepiej!
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego - kuminu ( to nie to samo co kminek!)
2 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka cukru
500 g mielonej wołowiny
2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
około 100 ml wrzącego bulionu np. wołowego lub wody
Przygotowanie:
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i kakao i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę mieszając zrumieniać z każdej strony.
Gdy całe mięso będzie już wysmażone dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
Przykryć i dusić przez około 20 na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
Chilli con carne smakuje wysmienicie z pieczonym ziemniakiem, jako jacket potato :) pycha
Pewnie jestem ignorantką.... ale co to jest DMUCHANE pieczywo??????
Proponuje tez z pieczywem dmuchanym light i odrobinką zieleniny :)
Przepis super! Mnie najlepiej smakuje z chipsami