Reklama

Cordon bleu inaczej

04/12/2012 17:46


Są takie dania, które każdy zna, a mało kto robił je w domu.


Klasyczny cordon bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim, jest to panierowany filet z " kieszonką" wypełnioną serem i szynką. W skrócie -ulepszona wersja "kotleta".  A gdyby tak podejść do klasycznego dania kreatywnie?  Dodajmy... suszonych pomidorów!

 
Składniki ( na dwie osoby):
jedna duża , podwójna pierś z kurczaka
pasta z suszonych pomidorów ( jak nie mamy, to można zmiksować cale pomidory z zalewy)
ser żółty lub mozarella
trochę  mleka i octu balsamiczneo do zamarynowania kury
dwa jajka i bułka tarta
suszony czosnek i czerwona słodka papryka w proszku

Kurczaka kroimy na niewielkie porcje -kotlety . Rozbijamy na płasko. Sznycelki oblewamy mlekiem i octem balsamicznym, zostawiamy na chwilkę ( dosłownie na 5 min).


Zamarynowany sznycelek smarujemy pastą z pomidorów, na to kładziemy odrobinę sera i zawijamy w roladkę. Nie trzeba niczym wiązać, kurczak jest plastyczny.


Przygotowujemy panierkę - dwa jajka rozbić, rozkłócić z solą, pieprzem , czosnkiem i papryką.


Roladkę zamaczamy w jajku a potem w bułce tartej. Wersja de luxe - powtórzyć operację.


Smażymy na złoto.


 Smacznego!
 
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Marta - niezalogowany 2012-12-07 05:55:20

    Wygląda super, bardzo fajny i prosty przepis :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Piotr - niezalogowany 2012-12-05 14:56:41

    Mniam mniam :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    MR - niezalogowany 2012-12-05 12:06:38

    Wygląda smakowicie, z pewnością spróbuję

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2012-12-05 09:03:39

    Proste i smakowite! Bardzo fajny sposób podania przepisu i wykonania dania!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do