
Hodowcy ogórka znają się na tym najlepiej i jak twierdzą, aby ogórek był smaczny, należy od początku do końca podchodzić do niego z miłością. Wtedy można go przyrządzać na różne sposoby. Sprawdziliśmy tę recepturę na miejscu, w Kruszewie, gdzie odbywał się Ogólnopolski Dzień Ogórka.
Świeży ogórek poprawia trawienie i świetnie nadaje się na odświeżenie cery. Można z niego też robić okłady, albo położyć plasterki na kanapkę. No bo kto nie lubi kanapki z ogórkiem? Pasuje zarówno do wędlin, jak i do sera, można też smacznie zjeść jajecznicę ze świeżymi plasterkami ogórka, albo dodać do różnego rodzaju sałatek. Z tym, że przecież ogórki są w różnych postaciach – na przykład kiszone lub małosolne.
Ogórków od każdą postacią i w dowolnej wariacji smakowej można było posmakować podczas Ogólnopolskiego Dnia Ogórka. Po raz 25 w Kruszewie przyjechali fani tego warzywa i wychodzili z pełnymi siatkami czy reklamówkami, inni ogórki wynosili we wiaderkach. To przede wszystkim porządnie zakiszone w rzece ogóreczki. Twarde, ale jednocześnie soczyste.
W Kruszewie, Śliwnie i w pobliskiej Choroszczy do tej pory przetrwała tradycja uprawy ogórka zgodna z tym, jak ogórki pielęgnowali nasi pradziadowie. To dlatego miejscowe zielone warzywo, którego ponoć z niewiadomych powodów boją się koty, jest tak wyjątkowe w smaku.
Impreza pod nazwą Ogólnopolski Dzień Ogórka, organizowana przez Miejsko-Gminne Centrum Kultury i Sportu w Choroszczy, gminę Choroszcz oraz Kruszewskie Warzywa Herbowe. Na terenie dawnej szkoły podstawowej w Kruszewie, rozpoczęła się kiermaszem, a potem tłumy ściągały z całego regionu, a nawet zza granicy. Choć teren imprezy jest niewielki, to pomieścił tysiące ludzi, którzy oprócz ogórków w każdej postaci mogli kupić wyroby rękodzielnicze, albo coś co pasuje smakowo do ogórka, jak wędliny, swojskie wyroby, albo ostre papryczki.
Ogólnopolski Dzień Ogórka organizowany jest w Kruszewie od 25 lat. I co roku na placu przed byłą szkołą podstawową w Kruszewie odbywa się kiermasz rękodzieła i produktów regionalnych, promujący wyroby artystyczne oraz kulinaria z całego województwa podlaskiego. Jak sama nazwa wskazuje, tematyka imprezy obraca się zawsze wokół ogórka.
(Agnieszka Siewiereniuk – Maciorowska/ Foto: Fakty Białystok)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie