Dynia może cieszyć nie tylko jako ozdoba halloweenowej imprezy z dreszczykiem i nie tylko jesienią. To bardzo niedocenione warzywo, które – poza fantastycznym delikatnym smakiem – jest kopalnią zdrowia.
Dodatkowo doskonale nadaje się do przechowywania, więc jej zaletami możemy cieszyć się przez większą część roku. Na przykład w postaci zupy-kremu. Aby takową przygotować potrzebujemy (przepis na 4 porcje):
-dyni o masie troche ponad kilograma
-łyżki masła
-drobno posiekanej cebuli
-2 pokrojonych w drobną kostkę marchewek
-4 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
-3/4 litra wody z kostką rosołową lub takiej samej ilości bulionu
-150 ml świeżej śmietany
-soli
-pieprzu
-lubczyku, lub mięty
Dynię kroimy w ćwiartki, usuwamy z nich nasiona i zwłókniały miąższ. Obieramy ze skórki, a pozostały miąższ kroimy w drobniutką kostkę. W dużym garnku, na maśle szklimy cebulę, dodajemy ziemniaki, marchew. Delikatnie obsmażamy i dodajemy nasz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut. Dodajemy przyprawy i zioła oraz śmietanę. Całość blendujemy/miksujemy. Zupę podajemy z grzankami z masłem czosnkowym. Smacznego!
Komentarze opinie