Dania faszerowane, wbrew pozorom, nie są wcale takie skomplikowane, prezentują się za to znakomicie, a więc doskonale nadają się, by zrobić na kimś wrażenie.
Do faszerowania doskonale nadaje się cukinia. I jej kształt i konsystencja sprawiają, że zapieczona z farszem staje się ozdobą stołu. Faszerować cukinię można róznymi rodzajami mięsa, warzywami – praktycznie wszystkim. My proponujemy farsz serowy.
Składniki:
- duża cukinia przekrojona na pół
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 70-100 g startego żółtego sera (najlepiej w typie cheddar, nie tłusty – ładniej się nam zapiecze)
- 70 g startego parmezanu
- szklanka drobno posiekanej cebuli
- 2 duże łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 rozkłócone jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- mięta
Piekarnik nagrzewamy do 175 i około 15 minut opiekamy przekrojoną cukinię, by trochę zmiękła. Wydłubujemy gniazda nasienne i odrobinę miąższu tym sposobem robiąc miejsce na farsz. Wydłubany miąższ mieszamy z bułką tartą, serem, cebulą, pietruszką i przyprawami. Zalewamy jajkami i tak otrzymaną masą napełniamy wydrylowaną cukinię. Posypujemy parmezanem i pieczemy dalej w piekarniku do momentu, kiedy parmezan zapiecze się na chrupko. Smacznego!
Komentarze opinie