Reklama

Faszerowana cukinia

05/08/2013 13:00
Dania faszerowane, wbrew pozorom, nie są wcale takie skomplikowane, prezentują się za to znakomicie, a więc doskonale nadają się, by zrobić na kimś wrażenie.

Do faszerowania doskonale nadaje się cukinia. I jej kształt i konsystencja sprawiają, że zapieczona z farszem staje się ozdobą stołu. Faszerować cukinię można róznymi rodzajami mięsa, warzywami – praktycznie wszystkim. My proponujemy farsz serowy.

Składniki:

- duża cukinia przekrojona na pół
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 70-100 g startego żółtego sera (najlepiej w typie cheddar, nie tłusty – ładniej się nam zapiecze)
- 70 g startego parmezanu
- szklanka drobno posiekanej cebuli
- 2 duże łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 rozkłócone jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- mięta

Piekarnik nagrzewamy do 175 i około 15 minut opiekamy przekrojoną cukinię, by trochę zmiękła. Wydłubujemy gniazda nasienne i odrobinę miąższu tym sposobem robiąc miejsce na farsz. Wydłubany miąższ mieszamy z bułką tartą, serem, cebulą, pietruszką i przyprawami. Zalewamy jajkami i tak otrzymaną masą napełniamy wydrylowaną cukinię. Posypujemy parmezanem i pieczemy dalej w piekarniku do momentu, kiedy parmezan zapiecze się na chrupko. Smacznego!

(PW)

 
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do